Data: 2016-03-07 20:47:24
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 07.03.2016 o 19:41, Pszemol pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>>>
>>>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>>>
>>> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
>>
>> Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
>
> Nie chodzi o taki w batonach MilkyWay czy Snickers :-)
> Chodzi o tego typu karmelizację:
> https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
No i tak niestety powstaje związek, którego powinniśmy unikać (właśnie
takie zwęglenie na mięsie):
"Niestety, produkty tracą część węglowodanów i aminokwasów, przez co są
mniej wartościowe dla człowieka. Czasami produkty tej reakcji są
toksyczne lub rakotwórcze. Przykładowoakrylamid,związek potencjalnie
toksyczny, tworzy się w temperaturze powyżej 180 °C, szczególnie w
produktach pieczonych lub smażonych (np. frytki ziemniaczane)."
Ewa
|