Data: 2016-03-07 19:41:52
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:s9y9ked83dm7$.19g1fyuuhe4x4$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:39:40 -0600, Pszemol napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:10c0u1iapvgz.10hri4ddrndr2$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sun, 6 Mar 2016 17:12:23 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>
>>>> Oni to nazywają "seared", czyli stek jest "opalony" z wierzchu
>>>
>>> Co do opalenia - toż to węgiel jest, żadne tam opalenie.
>>
>> Nie, to cieniutka warstewka karmelu
>
> Tyś widział kiedy na oczy KARMEL???
Nie chodzi o taki w batonach MilkyWay czy Snickers :-)
Chodzi o tego typu karmelizację:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
|