Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!1.eu.feeder.erje.net!ecngs!
feeder2.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.fr7!news.highwinds-media.com!new
sfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!
news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <nj4jtb$2t7$1@mx1.internetia.pl>
<nj4q0m$d89$1@dont-email.me> <nj4qk4$r61$1@mx1.internetia.pl>
<nj4rgt$i5v$1@dont-email.me>
<5755f442$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<5757361c$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1sctjqcrk2yit$.hm1c7mhod148$.dlg@40tude.net>
<njppar$4gp$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<1xrbx657mbmd6.1p3qxfo21axwt$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<15weud9d5e1s3$.975w6asisoyw.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home> <2...@4...net>
<o...@t...home>
Date: Thu, 16 Jun 2016 23:04:34 +0200
Message-ID: <1x1tm27r3uvdi.1t0ezztgh9c40$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.140.117
X-Trace: 1466111073 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22840 79.185.140.117:10550
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3473
X-Received-Body-CRC: 3768600551
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372172
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 16 Jun 2016 22:44:07 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .06.2016 o 21:14 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Thu, 16 Jun 2016 19:45:37 +0200, Trefniś napisał(a):
>>>
> (...)
>>> Przy okazji - nie byłbym sobą, gdybym nie próbował "podrasować"
>>> tradycyjnych sposobów kiszenia.
>>> Wymyśliłem, że kapusta będzie zdrowsza, jeśli ograniczę ilość soli.
>>> 2..3 łyżeczki soli na kilogram kapusty wydawało mi się przesadą.
>>>
>>> Niestety, mało słona kapusta jest znacznie mniej smaczna!
>>> Na szczęście dodanie soli na trzeci dzień uratowało kiszonkę.
>>
>> Ta sól pełni rolę stabilizującą, tzn zabezpiecza przed procesami gnilnymi
>> zanim wytworzy się dostateczna ilość kwasu mlekowego, dlatego jest tak
>> ważna dla dobrej jakości kiszonek.
>
> Tak, wiem. Zwłaszcza w tym początkowym okresie kiszenia.
> Ale jak pisałem - nie byłbym sobą, taka dewiacja zawodowa :)
>
> Przypomniało mi się przy okazji...
> Nagminnie przy opisach wszelkiego rodzaju fermentacji mlekowej pisze się
> "trzymać w cieple". Niektórzy popuszczają wodze fantazji i piszą o
> bliskości kaloryfera, snują wizje naszych babek trzymających produkty
> wysoko w pobliżu pieca - bo cieplej.
> Jeśli ktoś pokusił się o doczytanie takich szczegółów w podanym przeze
> mnie linku już wie, że fermentacja mlekowa zachodzi skutecznie w temp.
> 20...28 st. C. Oczywiście zimno nie jest :)
>
> Ale jeśli temperaturę bardziej podwyższymy, to stwarzamy coraz lepsze
> warunki dla szkodliwych drożdży, pleśni, czy bakterii (zresztą tam jest
> cały wykaz szkodliwych czynników).
> Naprawdę, lepiej poczekać troszeczkę dłużej w temperaturze pokojowej, niż
> pić np. kwaśne mleko z posmakiem drożdży, lub co gorsza "ciągnące się",
> śluzowate.
> A kapusta (i inne) kiszona też potrafi się zepsuć w ten sposób (szkodliwe
> Leuconostoc mesenteroides).
Bez przesady z tym ciepłem - wystarczy temperatura pokojowa. Za to PO
głównej fazie fermentacji - chłodna i ciemna piwnica najlepsza.
|