Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <nj4jtb$2t7$1@mx1.internetia.pl>
<nj4q0m$d89$1@dont-email.me> <nj4qk4$r61$1@mx1.internetia.pl>
<nj4rgt$i5v$1@dont-email.me>
<5755f442$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<5757361c$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1sctjqcrk2yit$.hm1c7mhod148$.dlg@40tude.net>
<njppar$4gp$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<1xrbx657mbmd6.1p3qxfo21axwt$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<15weud9d5e1s3$.975w6asisoyw.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home>
<1...@4...net>
<o...@t...home> <2...@4...net>
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Date: Sun, 19 Jun 2016 02:11:39 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:45.0) Gecko/20100101 Thunderbird/45.1.1
Hamster/2.1.0.11
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <2...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Message-ID: <5765ec2e$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-72-157-177.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1466297390 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22832 89.72.157.177:51811
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372188
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-06-16 o 21:14, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 16 Jun 2016 19:45:37 +0200, Trefniś napisał(a):
>
>> W dniu .06.2016 o 19:20 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>>
>>> Dnia Thu, 16 Jun 2016 17:56:23 +0200, Trefniś napisał(a):
>>>
>>>> Należy zatem odlać surowy sok z kapusty kiszonej, z samej kapusty
>>>> przygotować potrawę, a odlany sok dolać do potrawy tuż przed podaniem.
>>>> Oczywiście zakładamy, że na talerzu nie podajemy wrzątku.
>>>> Proste, polecam.
>>> Owszem, sposób ciekawy, tylko że niewątpliwie wpływający ujemnie na
>>> konsystencję i temperaturę potrawy. To już chyba lepiej, zgodnie z
>>> kanonami, odcisnąć z soku kapustę na bigos, a ten kapuściany soczek sobie
>>> doprawić "na wytrawnie" czosneczkiem i pieprzem, albo na słodko sokiem
>>> owocowym (cytrusy, wiśnie, czy co tam kto...) czy marchwiowym - i wypić.
>>> Samo zdrowie :-)
>> U mnie ten odlany do późniejszego dodania i tak nie wytrzymałby przez czas
>> przygotowania potrawy :)
>> Zostałby wypity nawet bez dodatków.
>>
>> Ja od dłuższego czasu nie lubiłem kapusty kiszonej w żadnej postaci, póki
>> nie spróbowałem ukisić osobiście. Wróciła dawna przyjemność.
>>
>> Przy okazji - nie byłbym sobą, gdybym nie próbował "podrasować"
>> tradycyjnych sposobów kiszenia.
>> Wymyśliłem, że kapusta będzie zdrowsza, jeśli ograniczę ilość soli.
>> 2..3 łyżeczki soli na kilogram kapusty wydawało mi się przesadą.
>>
>> Niestety, mało słona kapusta jest znacznie mniej smaczna!
>> Na szczęście dodanie soli na trzeci dzień uratowało kiszonkę.
> Ta sól pełni rolę stabilizującą, tzn zabezpiecza przed procesami gnilnymi
> zanim wytworzy się dostateczna ilość kwasu mlekowego, dlatego jest tak
> ważna dla dobrej jakości kiszonek.
Kminek dodajesz?
--
animka
|