Data: 2016-06-19 12:36:31
Temat: Re: Jak walczyć ze strachem?
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .06.2016 o 02:09 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2016-06-16 o 19:45, Trefniś pisze:
(...)
> W beczce kisisz? Ja to mogłabym tylko w dużym garnku. Ogórki to dobrze
> mi się kiszą w garnku.
>
Niestety, jam drobny detalista :)
Używam większych słoików. Gar oczywiście może być, ale ważna jest jego
odporność na kwaśne środowisko.
Dlatego wykluczone są na przykład garnki emaliowane z odpryskami.
Pytałaś Ikselkę, czy używa kminku.
W zasadzie kminek jest podstawą we wszelkich przepisach, ale nie ma
żadnego przymusu stosowania.
Niektórzy zwyczajnie nie lubią kminku i takim można przygotować wersję bez
kminku.
Jest cała masa dodatków, które podrasują smak kapusty bez kminku. Liść
laurowy/bobkowy też jest standardem, ale niektórzy dodają nawet żurawinę.
Trudno tu wymieniać dalej (zwłaszcza, jeśli nie stosuję), można przeszukać
sieć pod tym kątem.
--
Trefniś
|