Data: 2009-07-16 14:21:47
Temat: Re: Jak zawekować mięso?
Od: mal <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 16 Lip, 10:54, "bb0702" <b...@p...onet.pl> wrote:
> Powiedz dokladniej jak to robisz - surowe mieso z przyprawami i jeden raz
> 1,5 godz w piekarniku? Jaka temp.? Nigdy Ci się nie zepsula taka konserwa
> bez lodowki?
Np. 1 kg mięsa (mielona łopatka wieprzowa) z dodatkiem soli, pieprzu,
jakichś ziół, może być też zmiażdżony czosnek, wtedy będzie bardziej
kiełbasiany posmak.
Moje doświadczenie z takimi konserwami to upychanie do małych słoików
z zamknięciem twist. Dociskam max zakrętki PRZED zapiekaniem.
Temperatura piekarnika ok.220 C - tak jak przy pieczeniu mięsa.
Efekt pewny. Nie otworzą się o ile są szczelne, nowe zakrętki.
Zakrętki wtedy są jednorazowe. Po otworzeniu słoika już trzeba je
wyrzucić. Z klasycznymi wekami nie eksperymentuję, bo zawsze boję się,
że w piekarniku spali się gumka. Poza tym litrowy słój jest dla mnie
trochę za duży.
Jeśli idzie o czas przechowywania - to gdybym napisała, że np.parę
miesięcy - skłamałabym, ponieważ mięsko jest tak dobre, że w miesiąc
już znika :-)
Sądzę, że takie konserwy są i zdrowsze i smaczniejsze od
'turystycznych'.
pzdr
mal
|