Data: 2002-08-24 14:32:42
Temat: Re: Jak zrobic kapuste kiszona?
Od: "yeti" <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "::: Solana :::" <s...@h...com> napisał w wiadomości
news:ak7v6r$t83$1@news.onet.pl...
> Z opowiadan mojej Mamy wynika, ze wymaga to wielu skomplikowanych
zabiegow. Sama
> nigdy nie kisilam kapusty, moze macie jakies sprawdzone przepisy?
>
> dzieki!
> magda
u mnie w domu robienie kiszonej kapusty zajmowało cały jeden dzien...
potrzebna jest poszatkowana kapusta u mnie około 12 główek. Poszatkowana
zajmowała około jednej wanienki. Poszatkowaną kapustę solisz wtedy zmniejsza
sie jej objętość.
Odpowiednia ilość marchewki około 3 do 4 kg - trzeba potrzeć u mnie
wychodziła jedna miska
tyle samo cebuli pokrojonej w krążki
kminek
u mnie kisiło sie na dwa sposoby
1. mieszało sie wszystko razem, czekało ze dwie godziny aż kapusta puści
soki i do wiaderka, wyłożonego kapuścianymi liśćmi. Wiaderko kwadratowe
było, pojemności około 10l. Wkładając kapuste do wiaderka trzeba było ją
bardzo dobrze ugniatać - tak ze puszczała sok. jak już było pełne to znowu
warstwa liści kapusty i deseczka a na deseczce litrowy słoik z wodą,
przykryć szczelnie kawałkiem najlepiej lnianego materiału i do piwnicy. Tak
zakiszoną kapuche jedliśmy prawie cała zime.
2. Można też układać we wiaderku wszystko warstwami posolona kapusta,
troche marchewki, cebula i kminek i następna warstwa.
Pozdrawiam Yeti
|