Data: 2023-08-22 03:09:05
Temat: Re: Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Od: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 2023-08-21, M. Z. <m...@y...com> wrote:
> niedziela, 20 sierpnia 2023 o 11:25:09 UTC+2 Marcin Debowski napisał(a):
>> Co takiego jest w komercyjnych lodach, że są (dość) miekkie nawet w tych
>> -20C?
>
> Nie chcesz wiedzieć.
> Pssstt - emulgatory.
Mówisz, że bardziej to niż np. cukier? Choć gdzieś czytałem, że za dużo
cukru też źle.
A jak je robię? Mam taką 1.2l kompresorową maszynkę. W tej chwili
najlepsza bezcukrowa receptura oparata jest o żółtka (ze 2),
mleko+śmietana 36% (~1:1), odrobinka gumy ksantanowej (z pół łyżeczki) i
jakiś słodzik (np. tzw cukier brzozowy). Żółtka rozprowadzane są w zimnym
mleku, dodawana jest śmietana, całość mieszając doprowadzana do ca 80C,
dodawana guma, cukier i ewentualnie ekstrakt z wanili. Potem biorę
blender typu kij i wciąż ogrzewając homogenizuje co by się jakieś kawałki
gumy nie pałętały. Dalej schłodzenie i do maszyny.
--
Marcin
|