Data: 2005-11-25 10:08:57
Temat: Re: Jak zrobić sos, który ma być biały?
Od: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Bruno" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dm6nji$goq$1@news.onet.pl...
>
>
> --
> Czy 100 dni Ci wystarczy Kazimierzu?
> http://100dni.blox.pl
> Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
> news:dm6n8p$c5e$1@inews.gazeta.pl...
> >
> > Jeśli zrobisz śmietanowy (lub beszamel), dodając kawałki kury i
> > pieczarki, to będzie niemal biały bez specjalnych zabiegów.
> > Śnieżnobiałego nie widziałam jeszcze, ale ten będzie w kolorze
> > klasycznego makaronu.
> > Dodalabym do tego ząbek czosnku lub trochę utartej gałki, ale tym się
> > nie sugeruj :)
>
>
> :)
> Nie musi być śnieżnobiały :) Może być po prostu jasny. Prolem w tym, że
nie
> wiem, czy tam trzeba śmietanę, i ile tej śmietany oraz kiedy ją dodać i co
> zrobić, żeby sosu było dużo i żeby się nie ściął oraz był w miarę gęsty
...
Beszamel robisz tak, że z mąki i masła robisz białą zasmażkę i dolewasz
mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji...
Niestety zawsze robię na oko.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|