Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Jaką patelnię lupić?
References: <54df6b80$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e092d2$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<mbr8o9$65d$1@mx1.internetia.pl>
<54e1b2a2$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<mbtk4b$37q$1@mx1.internetia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<mbtk5o$t8i$1@node2.news.atman.pl>
<1ahgu97rn564y$.4yvxlt4jp653.dlg@40tude.net>
<mbtkvk$u8h$1@node2.news.atman.pl>
<12xigjhiow84g$.80jhalae36r.dlg@40tude.net>
<mbtnct$16b$1@node2.news.atman.pl>
<54e262a6$0$2170$65785112@news.neostrada.pl>
<mbto7h$23t$1@node2.news.atman.pl>
<z...@4...net> <mbu1mh$4ba$1@dont-email.me>
<54e2ec1b$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<mburia$40a$1@node1.news.atman.pl>
<54e2f644$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
<mbutmh$6m3$1@node2.news.atman.pl>
<54e2ffab$0$12181$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e310c8$0$1984$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<54e326a9$0$2198$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 17 Feb 2015 13:30:47 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@c...lasek.waw.pl>
Lines: 37
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1424176247 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2193 77.253.217.116:40619
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:361561
Ukryj nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> Zawartość soli w soli nie ma żadnego znaczenia w praktyce -- było tu
>> o tym niedawno. Ktoś najwyżej może wywodzić z tych brunatnych w niej
>> cząstek niskosodowość i dietetyczność ogólną. Ci, którzy cenią sobie
>> sól morską, cenią sobie ją ze względu na zawartość dodatków (inni
>> powiedzą: zanieczysczeń), niekoniecznie widocznych.
>
> Nie chodzi mi o zawartość _soli_ w sensie "słoność". Interesują mnie
> właśnie owe "zanieczyszczenia", czy nie są one czasami pochodzenia
> organicznego, które mogłyby się przez te 2-3 lata zepsuć. W sumie
> tylko tego dotyczyło moje pytanie.
Wysoce prawdopodobne, że one organiczne. Z tym że akurat w tym przypadku
cudzysłów nie jest niezbędny. Te niewidoczne, to inne sole, które zawiera
woda morska, albo które wdały się na przykład z podłoża, na którym suszono.
Mikroelementy, jak to niektórzy mówią. Widoczne mogą być paprochy, co to
w morzu pływają. Wodorosty jakieś przeważnie. O nich się mówi, że też mają
dla zdrowotności znaczenie, bo na przykład gromadzą jod ponad miarę -- jest
go tam więcej niż w otaczającej materii nieorganicznej. Ale przemiany tej
organicznej materii nie mają znaczenia, bo ni o organiczność tu chodzi.
Do pewnych celów, związanych z pozyskiwaniem co dobre, algi się spopiela.
Ale nawet gdyby chciały, to się przez te lata nie zepsują -- nie na darmo
sól używana jest do konserwowania organicznych produktów.
Jarek
PS
Znanym w Europie miejscem pozyskiwania soli morskiej jest wyspa Pag.
Lokalna wyniosłość gór Dynarskich w okolicy sprawia, że ruchy powietrza
tak się tam kształtują, że na wyspie deszcz prawie nie pada, bo nie ma
z czego. Nie psuje więc roboty przy odparowywaniu wody. Ta biała patelnia
tak się potrafi rozgrzać, że gdy się coś organicznego trafi, wyschnie
zaraz na wiór, niemalże w popiół się obróci.
--
Czy miła potrawa bez soli, a ślaz czy w smaku przyjemny?
|