Data: 2015-02-20 11:51:26
Temat: Re: Jaką patelnię lupić?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 20 Feb 2015 11:18:18 +0100, Trefniś napisał(a):
> Jeszcze jedna bardzo ważna rzecz - wedle zaleceń nie powinno się w ogóle
> wykonywać domowych przetworów z ryb!
> Znów powtórzę podany już raz link:
> http://www.przychodnia.pl/diety/index65.php3?s=3&d=2
&t=65&p1=5
Tylko dodam - nie powinno się, jeśli się nie ma pojęcia o wyobrażeniu, a
wiadomo,że duża część polskiego społeczeństwa nie ma - z racji brakóww w
podstawowym wykształceniu, niestety. Mam wrażenie,ze ten artykuł jest
przeznaczony właśnie dla takich osób.
Jak najbardziej można, a i trzeba, kiedy jest konieczność - jesli tylko zna
się zasady. Szczególnie bezpieczne są ryby smażone, konserwowane w occie -
działa tutaj smażenie, kwas (ocet) w którym są złe warunki dla rzeczonych
mikroorganizmów, a już trzykrotna sterylizacja (tyndalizacja, wiem, sama o
niej tu pisałam kiedyś) załatwia sprawę.
Co do ryb wędzonych - też wędzę (wędzimy). O taaaak, nie ma to jak taka
rybka wprost z wędzarni, cała rodzina na nie czeka. Kwestią jest
przechowywanie. No cóż, u nas nie ma szans na zbyt długie, bo po pierwsze
nie wędzę tego jednorazowo dużo, a po drugie ma kto od razu zjeść :-)
Oczywiście generalna i pierwsza zasada - nie używac do konserw/wędzenia
mięs/ryb MROŻONYCH!
|