Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!weretis.net!feeder1.news.weretis.net!feeder4.news.weretis
.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.61.MISMATCH!peer01.fr7!n
ews.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jakie jabłka??
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <55dc6447$0$4772$65785112@news.neostrada.pl>
<55ddd0d0$0$8387$65785112@news.neostrada.pl>
<55e5b5f4$0$8370$65785112@news.neostrada.pl>
<55e7441c$0$8386$65785112@news.neostrada.pl>
<ms7hon$fiu$1@node1.news.atman.pl>
<5q10clzkjnqt.1uaohs3isgxx8$.dlg@40tude.net>
Date: Wed, 2 Sep 2015 21:22:22 +0200
Message-ID: <1fxhbd8yilwyx$.ufui6kzinyor.dlg@40tude.net>
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs352925.centertel.pl
X-Trace: 1441221740 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 27512 37.47.9.222:13630
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2754
X-Received-Body-CRC: 2797069905
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:365416
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 2 Sep 2015 21:18:56 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Wed, 2 Sep 2015 21:13:23 +0200, stefan napisał(a):
>
>> W dniu 2015-09-02 o 20:46, FEniks pisze:
>>> W dniu 2015-09-01 o 16:28, FEniks pisze:
>>>>
>>>> Ingrediencje dają nadzieję na podobny smak. Dzięki. Natomiast te
>>>> "moje" wzorcowe jabłka były w kawałkach (ósemkach) i zachowywały
>>>> jędrność. Dopiero w tym tygodniu się zabiorę za robotę, jeśli uda mi
>>>> się kupić niewielkie twarde, kwaśne jabłka.
>>>
>>> No więc kupiłam. Małe, kwaśne, twarde. Niestety zapomniałam, że
>>> antonówki po chwili gotowania rozpadają się na ciapkę i bardziej na
>>> kompot się nadają, niż na moje jabłuszka w syropie. Smak zalewy,
>>> skompilowanej z Waszych przepisów - z winem, tymiankiem, imbirem,
>>> chilli, goździkami (córka na węch stwierdziła, że herbapect gotuję)
>>> wyszedł niezły, ale ta paćka to zupełnie nie to, na czym mi zależało.
>>>
>>> I pytanie - jaki gatunek jabłek nie rozpadnie się po chwili gotowania?
>>>
>>> Ewa
>> Ja bym stawiał na stare odmiany zimowe - Jonatan, Kronselka. W
>> wekowanych kompotach zawsze były całe, nie rozdyźdane kawałki...
>
> Kronselska. Moje ulubione jabłka. Raczej mączyste=rozpadające się, o ile
> dojrzałe. Często kupowałam na smażone jabłka do szarlotki, to wiem.
> Do celów jak pisze Ewa (wbrew jej doświadczeniu z antonówką) polecam jednak
> antonówkę, renetę, boskop - ale niezbyt dojrzałe. Antonówka na pewno w
> fazie zielonej, nie żółtej, reneta i boskop zielone, bez rumieńca.
...i wszystkie ww TWARDE w dotyku, czyli miąższ nieustępujący pod
naciskiem.
--
XL
"Dom, w którym każdą rzecz za gotowy grosz kupują, jest na podobieństwo
hotelu, gdzie nie ma nic własnego." L. Ćwierczakiewiczowa
|