Data: 2013-11-29 12:18:25
Temat: Re: Kakao zamiast czekolady - ile?
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-11-29 12:13, FEniks pisze:
> W dniu 2013-11-29 11:51, Zbyszek Zarzycki pisze:
>> Kakao to odpad powstający przy produkcji czekolady.
>
> Hm, no chyba niezupełnie. Jeśli patrzeć na kakao jako produkt uboczny,
> to ten powstający przy uzyskiwaniu czystego masła kakaowego (które ma
> kolor kremowy) z miazgi kakaowej. Oddzielony zostaje wtedy kakaowy
> kuch, czyli ten proszek, który zwiemy kakao. Tak przynajmniej ja to
> rozumiem.
Czekolada natomiast (ta prawdziwa) powinna zawierać miazgę kakaową,
czyli jedno i drugie. Różnie procentowo, w zależności od jakości, ale
chyba minimum 40%.
Ewa
|