Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.
pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kalmary
Date: 4 Sep 2002 21:01:51 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 49
Message-ID: <00bd01c25445$449e5920$0200a8c0@tea>
References: <3...@c...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1031166111 4961 192.168.240.245 (4 Sep 2002 19:01:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Sep 2002 19:01:51 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA24651
for <p...@n...pl>; Wed, 4 Sep 2002 21:01:10 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA24651
for <p...@n...pl>; Wed, 4 Sep 2002 21:01:10 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id VAA24651
for <p...@n...pl>; Wed, 4 Sep 2002 21:01:10 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123686
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "Mich" <M...@c...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, September 04, 2002 4:18 PM
Subject: Kalmary
>
> Witam,
> ByłamCi ja na wakacjach w Chorwacji... a jakże...jak cała Polska (no
> prawie:))).
> Nasza grupka postanowiła pokosztować specyfików morskich.
> Aby nie zrazić się na początek poszliśmy do knajpki ...aby nam ktoś pod
> nos gotowe podał:)
> Rybki różne, kalmary,małże i krewetki...nawet mi (niejadkowi!)
> smakowało.
> Wśród nas był jeden bardzo zapalony kucharz (mężczyzna).
> Postawił/liśmy sam/i coś pomajstrować. Na targu rybek cała masa. Smażone
> i grilowane
> wyszły pycha. Przyszła pora na kalmary. Kupiliśmy i zrobiliśmy jak nam
> kazano (Pani, która na
> targu je sprzedawała).
> Kalmary posolone , w mąke i na patelnię. Dziwnie pachniały i coś z nich
> wyłaziło.
> Generalnie niedobre były:( Przełknęłam jednego...cudem.
> Nawet lokalne koty ich nie chciały. I tu pytanie?
> Jak zrobić świeże kalmary...tak by były dobre?
>
> Pozdrawiam,
> Mich'ata
>
Chcesz powiedziec, ze probowaliscie zszamac kalmarki z bebechami ? ;-PPPP
Jesli kupisz je w Polsce, to nie ma problemu - mrozone to przewaznie
sprawione juz tuszki i nic nie trzeba z nimi robic. Jesli jednak masz
swiezego kalmara, to trzeba go oczyscic, tak jak rybe - trzeba wyjac z niego
wyjac taka celofanowa blonke, wyciac oczka i kanaliki z "atramentem"
(kurcze, ale to strasznie brzmi, Krysia T. sie zaraz za mnie wezmie -
Kalmary, no pasaran ;-) poza tym miedzy mackami ma jeszce taki - hmm
powiedzmy "dziubek" i to tez trzeba wyciac - w wyniku tych opreacji powinnas
otrzymac cos w rodzaju bialej sakiewki - tubki (bez niczego w srodku) -
macki tez sie zazwyczaj odcina, ale je akurat mozna zjesc - kalmarom, jak
wszystkim osmiornicom dobrze robi przemrozenie w zamrazalniku.
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|