Data: 2012-04-15 19:55:52
Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 11 Kwi, 07:57, Bbjk <b...@q...pl> wrote:
> Natomiast faktycznie formy kamionkowe te bocheńskie i inne są dobre do
> pieczenia, bo dłużej trzymają ciepło od cienkich metalowych, ale
> sądziłam, że to oczywiste dla co bardziej doświadczonych kucharek ;)
To o trzymaniu ciepła "oczywiście jest oczywiste", jednak duży ciężar
w połączeniu z temperaturą dla rąk nawet najbardziej doświadczonej
kucharki jest cokolwiek groźny, dlatego do tej pory nie wyrywałam się
do pieczenia w takiej formie.
> Można też piec w zwykłych doniczkach glinianych, niepolewanych, nowych,
> wcześniej namoczonych, tylko trzeba je wyłożyć papierem do pieczenia,
> wychodzą całkiem zgrabne chlebki czy babki, piecze się tak dobrze, jak w
> kamionce.
Na chleb to sobie kupię garnek rzymski. Doniczki gliniane mają raczej
nieciekawe kształty.
|