Data: 2012-04-17 07:11:25
Temat: Re: Kamionka z Bochni - forma na babę.
Od: czeremcha <1...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 17 Kwi, 02:57, Animka <t...@w...pl> wrote:
> A to nie są doniczki do kwiatków? :-)
Są. Zapewne wynikało to po pierwsze - z biedy walijskich rodzin, a po
drugie - w tej samej książce jest opis tradycyjnego pieczenia
walijskich "garnkowców" - ciasto włożone do żelaznego garnka
ustawionego potem do góry nogami na płaskim kamieniu leżącego nad
otwartym ogniem. Dziś nie produkuje się już metalowych form do tego
rodzaju pieczenia, ale niektóre restauracje robią własną wersję tego
pieczywa używając doniczek.
Nawiasem mówiąc - w irlandzkich domach też nie znano kuchni węglowych
czy opalanych drewnem - takich, jak w naszej tradycji. Stąd ubogi
"asortyment" irlandzkiej kuchni. Z garnka wiszącego nad ogniem w
kominku "przesiedli się" na kuchenki gazowe. Tradycyjny chleb
irlandzki też jest inny niż nasz - chleb z dodatkiem sody, pieczony na
żeliwnej płytce nad ogniem. Kiedyś - teraz w normalnych piecach.
Ania
|