Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!news-out.readnews.com!transit3.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!n
ewshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.
news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kanciasta szynka.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <y...@4...net>
<kmfhku$p93$1@mx1.internetia.pl>
<mengpz21d6ef$.wd34qmhroriy.dlg@40tude.net>
<518b8920$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 9 May 2013 14:54:12 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 35
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.129.185
X-Trace: 1368104047 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26686 83.9.129.185:2158
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350989
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 09 May 2013 13:31:44 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Coraz więcej osób stara się samemu robić wędliny. Moze nie wpłynie to
>> znaczaco na ogólny rynek, ale... może jednak da do myślenia producentom,
>> ze jest spory rynek na DOBRE wyroby, niekoniecznie chodzi o tanie.
>
> Ale jakby tak uczciwie policzyć, to nie wiem, co wyjdzie taniej - szynka z
> mięsa, czy szynka ze sklepu ( biorac pod uwagę, że tu w kilogramie szynki
> jest połowa mięsa, a reszta to lepiej nie wiedzieć).
Hint: niekoniecznie chodzi o tanie.
Pewni moi dalsi znajomi koniecznie chcieli moje wędliny - "na spółkę",
znaczy że koszt surowców dzielimy na pół, a robota moja (w ich pojęciu "w
cenie").
Byłam pełna niechęci co do tego "interesu", bo znając ich wiem, że zawsze
kupują co najtańsze, takie mają przekonania i smaki, NIE warunki finansowe.
No ale nie dało się odmówić, usilnie mnie przekonywali, żebym policzyła
dokładnie tyle, ile mnie kosztowały moje wyroby. Kiełbasa wyszła po 30 zł -
a oni miny zdziwione, bo "na wsi kiełbasa wiejska przecież tyle nie
kosztuje".
Owszem, tyle nie, ale "wiejska" zawiera najgorsze mięsne i tłuszczowe
skrawkoflaki oraz w połowie mąkę ziemnaczaną i jajka, a moja jest "dworska"
- ze schabu grubo krojonego, mielonej karkówki i wołowiny 1 klasy
jedynie... Jak już robię kiełbaskę, to ma być najlepsza - dla rodziny.
Nigdy więcej takich "interesów". A tamci nadal kupują wędzone jaja z
mąką...
Wolę dać wdzięcznej osobie w prezencie (i daję), niż takie "interesy" z
ludźmi nie majacymi pojęcia o wyobrażeniu robić.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|