Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kanciasta szynka.
Date: Mon, 13 May 2013 09:06:17 +0200
Organization: Dialog Net
Lines: 45
Message-ID: <kmq3d6$ah4$1@news.dialog.net.pl>
References: <y...@4...net>
<kmfhku$p93$1@mx1.internetia.pl>
<mengpz21d6ef$.wd34qmhroriy.dlg@40tude.net>
<518b8920$0$1232$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<518ba870$0$1252$65785112@news.neostrada.pl>
<7ne1l9fferns$.fqz4iajk0smp.dlg@40tude.net>
<518bbc0b$0$26709$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: dynamic-78-8-196-129.ssp.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1368428774 10788 78.8.196.129 (13 May 2013 07:06:14 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 May 2013 07:06:14 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:17.0) Gecko/20130329
Thunderbird/17.0.5
In-Reply-To: <1...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351047
Ukryj nagłówki
W dniu 09.05.2013 17:14, Ikselka pisze:
> Ja nie wiem, od kogo na wsi można kupić DOBRE wyroby wędliniarskie, bo wg
> mnie od nikogo - jak ktoś robi "na przedoż" to nie ma bata, sprzedaje
> szajs. No chyba że jakiś wujek albo inna rodzina, ale od rodziny to się
> dostaje.
> No więc nie kupuję i sama robię, tak jak pisałam - ze schabu, karkówki i
> wołowiny ekstra.
>
Nie wychodzi Ci zbyt sucha?
Bo tak se pomyślałam, że schab + wołowina ekstra to raczej chude mięso i
nie wiem czy ta ilość tłuszczu, którą zawiera karkówka wystarczy by
kiełbasa nie była zbyt sucha...
Swój sposób na kiełbasę chyba już kiedyś podawałam:
Jajów i mąki do niej nie daję, ale schabu i wołu tyż ;)
Generalnie wygląda to mniej więcej tak:
Na około 10 kg masy kiełbasianej składa się:
+/- 8 kg szynki lub łopatki wieprzowej
+/- 2 kg boczku
czosnek, sól, przyprawy - a propos przypraw próbowałam dawać za którymś
razem paprykę czerwoną - zjeść się dało, ale szału nie robi...
Ze zboczkiem oprócz obdarcia go ze skóry i pozbawienia ew. kości i
chrzęści poza mieleniem nie robię nic.
Szynkę czy łopatkę dzielę na 2 rodzaje, w zasadzie 3 rodzaje:
- tłuste
- średnio tłuste
- chude
Boczek, tłuste, średnio tłuste i część chudego mielę.
Większość chudego kroję nożem na kawałki - nie większe niż otwór w
maszynkowej przystawce do nadziewania kiełbas.
Dzięki temu mam w gotowej kiełbasie ładne, dobrze widoczne kawałki mięsa
a dzięki tłustemu i średnio tłustemu nie jest ona sucha.
Dodatkowo zawsze daję ciut więcej wody, co sprawia, że tworzy mi się w
kiełbasie galaretka - niektórzy wprawdzie twierdzą, że taka kiełbasa
jest nieudana, ale ja ją lubię i taką "nieudaną" robię celowo ;)
--
Pozdrówki
Anai
Kiełbasa szczegółowo tu:
http://kuchniaanai.blogspot.com/2013/01/kiebasa-zaje
bista.html
|