Data: 2021-01-11 10:11:29
Temat: Re: Kapusta z soczewica
Od: Stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2021-01-10 o 11:11, robot pisze:
> W dniu 05.01.2021 o 09:40, cef pisze:
>> W dniu 2021-01-05 o 04:49, Marcin Debowski pisze:
>>
>>> No i wyszło
>>> całkiem dobre, ale nie tak, aby stanowiło konkurencję dla innych potraw
>>> kapuścianych ze sztandarowym bigosem.
>>
>> Jakie te inne kapuściane potrawy oprócz bigosu?
>> U mnie zdarza się, że na stół trafia kapusta z grzybami
>> czy pierogi z kapustą i grzybami. Czy to już wyczerpuje
>> zestaw "inne potrawy kapuściane"?
>
> Ja pamiętam z czasów młodości jak się kupowało na mieście
> takie bułki jak do hot-doga faszerowane farszem z kapusty, cebuli i
> pieczarek.
> Takie maszynki mieli do robienia tego, z szpicami na których
> były nadziewane i podgrzewane te bułki.
>
> I ja w domowym zakresie odtwarzam ta potrawę, i lubię.
>
> Czyli robimy farsz.
> Pieczarki, kapusta - kiszona głównie plus świeżej też trochę dosypuję,
> pieczarki no i cebula. Dusić jak najdłużej.
>
> Wpycham to dziury zrobionej w podgrzanej bułce i jest git.
>
>
Do tej dziury wpychało sie kiełbaski leszczyńskie... Ach, co to był za
skład :)
Mięso drobiowe odkostnione mechanicznie, skórki wp., kasza manna,skrobia
ziemn, saletra, przyprawy naturalne.
O jakości świadczył fakt, że były BEZ kartek!!!!!
pozdr nostalgicznie
Stefan
|