Data: 2021-01-11 10:48:56
Temat: Re: Kapusta z soczewica
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan FEniks napisał:
>> Ja pamiętam z czasów młodości jak się kupowało na mieście
>> takie bułki jak do hot-doga faszerowane farszem z kapusty,
>> cebuli i pieczarek.
>> Takie maszynki mieli do robienia tego, z szpicami na których
>> były nadziewane i podgrzewane te bułki.
>>
>> I ja w domowym zakresie odtwarzam ta potrawę, i lubię.
>
> Ha ha, musisz pochodzić z okolic i mojego dzieciństwa, bo też to
> pamiętam. Zawsze w drodze ze szkoły zachodziło się do budki z takimi
> bułami. Co więcej - dla mnie tak właśnie powinien wyglądać hot-dog.
> Dopiero dużo później ze zdziwieniem odkryłam, że powszechnie znane
> hot-dogi są z parówką.
Raczej dzieciństwo przypadło na ten sam okres. Hot-dogi pojawiły
się za Gierka, gdzieś tak w połowie, jako jeden z powiewów Zachodu.
Nie stały się od razu bardzo powszechne, choćby ze wzgjędu na wkład
dewizowy -- diwajs do robienia dziury w bułce rozgrzanym szpikulcem
pochodził z importu. Gdy rozpowszechniły się na dobre, to jak raz
zabrakło parówek, więc rozpoczęto prace badawczo-rozwojowe nad
opracowaniem wkładu zastępczego. Z biegiem czasu zmniejszał się
w nim udział pieczarek, a rósł udział kapusty, który na początku
był zerowy.
Jarek
--
Kiedy jeść będziemy mięso,
czy już premier to z Wałęsą
u-stalał?
Na piechotę do roboty
kto to w co drugie soboty
iść kazał?
|