Data: 2012-04-12 05:59:32
Temat: Re: Kawa ziarnista
Od: Zbyszek Zarzycki <z...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 11 kwietnia 2012 20:09:05 UTC+2 użytkownik czeremcha napisał:
> On 11 Kwi, 17:36, Zbyszek Zarzycki <z...@g...com> wrote:
>
> > Sprawdź w sklepach z kawą i pytaj o kawę liofilizowaną próżniowo, a nie
rozpuszczalną.
> > Na wygląd to taka w stosunkowo dużych, nieregularnych grudkach.
> > W Wawie, kiedyś (tj. ponad 5 lat temu) była taka w sklepie na Smoczej.
>
> Chodzi ci o taką, jak Jacobs Cronat Gold? O grudki, a nie proszek czy
> granulki?
>
> http://pl.wikipedia.org/wiki/Liofilizacja
>
> Przecież takich kaw jest dużo w sprzedaży... I faktycznie, są lepsze
> niż "zwykłe" kawy instant...
>
Zdefiniuj dużo. Jacobs, Nescafe i reszta tego towarzystwa, jaką widać w
supermarketach, zarzuciła tą technologię jeszcze w ubiegłym wieku na rzecz
chemicznego odwadniania (prawie identycznego z naturalnym....P
Nawet te duże granulki często są chemiczne i sztucznie formowane - zauważ że są
regularne, czegóż się nie zrobi dla zwiększenia sprzedaży (dla mnie szczyt to farba
do jajek aby wyglądały na wiejskie).
Aczkolwiek tak dawno zarzuciłem kawy rozpuszczalne (właściwie to nigdy mi nie
pasowały), że może wróciło względnie dobre i Jacobs Cronat Gold jest taka jak "za
Gierka".
--
ZZ@private
|