Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:aEvjNjfGFPLelObYtsiRlwwRarQ=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b0a9ec3$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <e...@g...com>
<5af82eb5$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc65d3$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6b73$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd559c$0$611$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5b6e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001c5c$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001fc6$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066732$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066f91$0$31372$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a889e$0$684$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 27 May 2018 12:04:19 GMT
Lines: 49
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.140.77
X-Trace: 1527422659 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 677 79.185.140.77:49198
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380672
Ukryj nagłówki
Trybun <c...@j...ru> wrote:
> W dniu 2018-05-24 o 09:53, XL pisze:
>>
>> Już pisałam - ustąpienie zgagi (u MŚK).
>> U mnie - idealna perystaltyka (a od dzieciństwa z tym kłopot był),
>> spektakularne polepszenie stanu włosów (rosną jak szalone, połysk,
>> grubość), paznokci i skóry.
>> U obojga - jw. oraz widoczny przypływ sił, ustąpienie tzw. chronicznego
>> zmęczenia. Wszystko to zapewne w związku z polepszeniem flory bakteryjnej w
>> organizmie.
>
> Ale do tego nie musi zaraz być kefir. Samo mleko też zobojętnia kwasy
> żołądkowe.
Nie chodzi o zobojętnianie. Kefir, w ewidentnym odróżnieniu od mleka
nieukwaszonego, prawie nie zawiera laktozy (cukru mlecznego) - bo ją zuzyły
drożdże w nim zawarte oprócz bakterii kwasu mlekowego.
Ten efekt jest właśnie tylko w kefirze. W tzw. mleku zsiadłym są tylko
mlekowe bakterie i dlatego laktoza ma się OK.
>
> No może. Ale u mnie jakoś nie ma takiego dobroczynnego oddziaływania.
> Mimo że sam kefir i np twarożek nawet lubię, zwłaszcza teraz gdy młode
> ziemniaczki czy szczypiorek w ogródku, to z włosami u mnie niezbyt
> wesoło. Z paznokciami podobnie.
Efekty są przy dłuzszym codziennym spożywaniu.
>
>>
>>
>>> Kupny też nie jest zły, ale pewnie główna rolę grają walory smakowe. Np.
>>> co do młodych ziemniaków z masełkiem i koprem + dodatki - oczywiście nie
>>> żaden kompot czy piwo a właśnie kefir.
>>>
>>>
>> Otóż to.
>> Masełko lub rumiane skwareczki - mniam :-)
>> Zsiadłe zamiast kefiru też lubię w tym zestawie.
>>
>
> PRLowskie smaki! Czas pokazał że nie było one aż tak złe.
>
>
I także wędliny były prawdziwe wtedy. I ser był serem...
--
XL
|