Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.3.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:Rn+KGklPaPWzSRL6Bwfokx+TPGA=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5b0b39ce$0$622$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: XL <i...@g...pl>
References: <5af82eb5$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc65d3$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6b73$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd559c$0$611$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5b6e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001c5c$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001fc6$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066732$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066f91$0$31372$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a889e$0$684$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a9ec3$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
<c...@g...com>
<5b0ad764$0$31358$65785112@news.neostrada.pl>
<4...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5b0b2d0d$0$31358$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0b355d$0$31372$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0b3730$0$690$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 27 May 2018 23:05:50 GMT
Lines: 57
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.78.83
X-Trace: 1527462350 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 622 79.185.78.83:49374
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380698
Ukryj nagłówki
XL <i...@g...pl> wrote:
> XL <i...@g...pl> wrote:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>> Jarosław Sokołowski
>>>>
>>>> Zastanawiam się teraz kiedy nastąpił ten moment. Kiedy sieroty
>>>> po PRL
>>>
>>> Waleczny inaczej ,,antykomunisto" - gdzieś Ty się uchował?
>>> LOL
>>>
>>>> uznały, że wreszcie można po internetach kłamać w żywe
>>>> oczy,
>>>
>>> Niby dlaczego i po co? Na głowę upadłeś?
>>>
>>>
>>>> bo tych co pamiętają, już pewnie nie ma.
>>>
>>> Jak widać nie ma, skoro ci, co NIE pamiętają, w ogóle chcą przechodzić obok
>>> stoisk wędliniarskich i uważać TO COŚ, co się tam oferuje, za jadalne.
>>>
>>>> Jeszcze dziesięć,
>>>> może kilanaście lat temu, takie jazdy się nie zdarzały.
>>>
>>> Bo wtedy JESZCZE dało się jeść sklepowe wędliny. Dowód - nawet Niemcy wtedy
>>> JESZCZE przyjezdżali do Polski po nie, bo u nich już wtedy było jak teraz u
>>> nas (pińcet rodzajów wędliny w jednym smaku).
>>
>> A polska szynka w puszce była rarytasem robiącym furorę na Zachodzie i w
>> USA - bo to było prawdziwe lite mięcho, a oni tam już takich rzeczy swoich
>> nie mieli.
>> Oczywiście akurat ta szynka, jeśli bywała w polskim sklepie, była dostępna
>> tylko spod lady, ale cała reszta wyrobów była też dobra. W CAŁEJ Polsce
>> obowiązywały jednakowe normy i receptury - będąc np. nad Bałtykiem jadłam
>> identyczną ,,krakowską" czy ,,parówkową", jak w Kielcach czy Krakowie - a
>> przecież producenci byli wszędzie lokalni.
>> Itd.
A dziś Polską Normę pieprzony unijny szlag trafił i w sklepach jest pińcet
,,krakowskich" i pińcet rodzajów parówek, tylko żaden z nich mięsa
praktycznie nie zawiera, ani nie zasługuje na nazwę, którą ma na
opakowaniu!
>
> Jeszcze parę lat temu miałam opracowanie z tamtych czasów z recepturami
> wyrobów wędliniarskich i garmażeryjnych dla zakładów mięsnych wg Polskiej
> Normy - proporcje składników były tam podane na 100 kg.
> Komuś tę grubą knigę pożyczyłam i wcięło, a tak by mi się dziś przydała!
> Chlip :-(
Ale spoko, radzę sobie. Robię wędliny sama. Jak zresztą i mięsne konserwy,
pasztety, sery białe oraz żółte długodojrzewające, przetwory warzywne i
owocowe... Dzięki Bogu aktualnie od pół roku nie kupiliśmy GRAMA tych
rzeczy ze sklepu.
--
XL
|