Data: 2016-08-07 12:54:15
Temat: Re: Kipiący miód
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>>> Miód wielokwiatowy zaczął mi wychodzić ze słoika.
>>> Co się z nim dzieje? Fermentuje? Nadaje się jeszcze
>>> do spożycia?
>> Jeśli zaczął fermentować, to może dać mu skończyć?
>
> Ale jak? Dolać wody i czekać, czy coś jeszcze?
Dolać wody, wlać w tęgą flaszę, orurować fermentacyjnie,
czekać. Słoik pewnie niewielki, więc wody bardziej więcej
niż mniej. Trzy razy tyle co miodu, by czwórniak z tego miał
szansę wyjść. Ponadto im chudszy ten miód, tym szybciej się
klaruje, a zatem okres oczekiwania i niepewności krótszy.
Ogromnych nadziei na pozyskanie najprzedniejszego trunku
bym sobie nie robił, ale ryzyko też niewielkie.
Jarek
--
I ja tam z gośćmi byłem, miód i wino piłem,
A com widział i słyszał, w księgi umieściłem.
|