Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kipiący miód Re: Kipiący miód

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Kipiący miód

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Kipiący miód
Supersedes: <s...@f...lasek.waw.pl>
References: <57a63718$0$15198$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<57a70206$0$12548$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<57a79386$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Sun, 7 Aug 2016 22:29:36 +0200
User-Agent: slrn/pre1.0.3-10 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 30
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1470601777 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 12554 77.253.217.116:25117
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372759
Ukryj nagłówki

Pani Ewa napisała:

>> Dolać wody, wlać w tęgą flaszę, orurować fermentacyjnie,
>> czekać. Słoik pewnie niewielki, więc wody bardziej więcej
>> niż mniej. Trzy razy tyle co miodu, by czwórniak z tego miał
>> szansę wyjść. Ponadto im chudszy ten miód, tym szybciej się
>> klaruje, a zatem okres oczekiwania i niepewności krótszy.
>> Ogromnych nadziei na pozyskanie najprzedniejszego trunku
>> bym sobie nie robił, ale ryzyko też niewielkie.
>
> A nie ma dla takiego fermentującego miodu łatwiejszego zastosowania?
> Chyba nie będzie mi się chciało tyle bawić z tym jednym słoiczkiem.

Jak już wcześniej pisałem, jutro mamy Dzień Pszczoły. Można podarować
Siostrom Mniejszym, niech użyją jako surowiec wtórny. Z tą fermentacją,
to ja nie widzę dużo roboty. Ot, zalać ciepłą wodą dla rozpuszczenia,
zostawić gdzieś w ciepłym kącie i zapomnieć. Miód będzie niesycony,
czyli nastawiony bez przegotowania. Na dziko niejako. Nie ma pewności,
czy co z tego wyjdzie. Miód fermentuje szybko, dopiero dojrzewa długo,
jeśli słodki. Dlatego ja bym zrobił czwórniak (z plusem) -- wytrawne
rzeczy szybciej osiągają stan stabilny. Jeśli zaś zdarzy się, że nie
osiągną -- to dopiero wtedy będziemy się tym martwić. Może ocet?

Jarek

--
W oknach szyby powybija,
Wysmaruje miodem stryja,
Ciotkę weźmie na barana,
Sad posypie śniegiem w lecie...

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.08 Stokrotka
09.08 J.F.
09.08 Jarosław Sokołowski
09.08 FEniks
14.08 Dariusz K. Ładziak
14.08 dziadek2
15.08 Ikselka
15.08 Ikselka
15.08 Ikselka
16.08 Dariusz K. Ładziak
16.08 Ikselka
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6