Data: 2002-12-05 11:45:57
Temat: Re: Kiszenie burakow na barszcz
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> 1. Jako temeprature powinna miec woda, ktora zalewam buraki
wszystkie przepisy mowia :zalac letnia woda...nie goraca
trzymac 3-4 dni w pokojowej temperaturze, to tak jak z rosnieciem drozdzy- w
ciepelku
>
> 5. W jakich proporcja uzywac gotowego zakwasu, bo o ile dobrze rozumiem
> wlewa sie go do bulionu
Zrob tak: ugotuj ( lub upiecz) - ja gotuje -buraki wyczyszczone (
nieobrane )do miekkosci. Nastepnie jak troche ostygna obieram ze skorki i
tarkuje na duzych oczkach tarki i porcjuje sobie do zamrazarki. Pojemnik po
jakims masmixie o wadze 400 gr wypchany po brzegi taka masa buraczana
starcza na ok. 4 talerze barszczu.
Jak chcesz barszcz- to gotujesz wywar na miesie z koscia plus warzywa i 2-3
namoczone suszone grzybki lub na samych warzywach i grzybkach. Jak juz masz
wywar-bulion gotowy , wrzucasz potarkowane buraki- moga byc prosto z
zamrazarki( ale nie musza),zagotowac raz i tak sie zaraz ociepla i co
najwazniejsze oddadza kolor i smak do bulionu oraz dodac wlasnie ten zakwas
buraczany.Jak chcesz miec czysty barszcz - to wszystko przecedzasz. Ksiazka
kucharska podaje takie proporcje: na 1,5 litra bulionu- 1/4-1/2 litra
zakwasu. w zaleznosci od stopnia ukwaszenia. Jeszcze czosnek, listek
bobkowy, sol cukier do smaku.
Ale to pewnie wiesz.
Jola L-L
|