Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!ecngs!feeder2.ecngs.de!81.171.118.63
.MISMATCH!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.
news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-f
or-mail
User-Agent: NewsTap/5.1.9 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:lfV3JL6dRHBjBY5YeL3jzZN8Hqs=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <577cc1f1$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Kiszenie ogórków w domu
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <o...@t...home>
<577cbff5$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 06 Jul 2016 08:31:45 GMT
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs393297.centertel.pl
X-Trace: 1467793905 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15188 37.47.167.146:3793
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2412
X-Received-Body-CRC: 3077781167
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372328
Ukryj nagłówki
Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Cze[!
>>
>> Ostatnio dyskutowali[my tu o kiszeniu kapusty w domu.
>>
>> PodrzuciBem solidne kompendium wiedzy na ten temat. Ku pamici:
>> http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-k
iszenie-kapusty/
>>
>> Na szcz[cie kiszenie ogórków jest znacznie czstszym procederem w domach,
>> a równie Batwym i przynoszcym równie| wspaniaBe wyniki :)
>> Teraz wBa[nie jest sezon na kiszenie ogórów!
>>
>> Tutaj dwa artykuBy z HasBa Ogrodniczego, wyczerpujca informacja (polecam
>> te| archiwum na tym portalu):
>>
>> O ogórkach:
>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id28
>>
>> O samym kiszeniu:
>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id72
>>
>>
>> Mamy do czynienia z t sam fermentacj mlekow, wiele informacji jest
>> podobnych dla kapusty i ogórków, ale s te| pewne ró|nice wynikajce z
>> rodzaju surowca i pewnych odmienno[ci w spodziewanych efektach.
>>
>> Warto "zapamita" wszystkie trzy linki. A je[li kto[ chce podyskutowa
>> tutaj - zapraszam!
>>
>
> Zebrałam dopiero kilka ogórków, które schrupaliśmy od razu po zbiorze, ze
> skórką i przyległościami; aromat i smak nie do porównania ze zleżałymi w
> sklepie. Dziś pewnie zbiorę bardziej konkretną ilość, więc dyskusja na
> czasie, ż.t.p. ?
> Najpierw oczywiście będą małosolne, w wielkim szklanym słoju, potem już te
> na zimę, w litrowych wiekach.
>
Wekach oczywiście. Telefon mi "poprawił".
--
XL
|