Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszenie ogórków w domu
Date: Wed, 06 Jul 2016 12:05:00 +0200
Organization: private
Lines: 76
Message-ID: <o...@t...home>
References: <o...@t...home>
<577cbff5$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
<577cc1f1$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.10.92.176
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1467799547 8243 78.10.92.176 (6 Jul 2016 10:05:47
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 6 Jul 2016 10:05:47 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372334
Ukryj nagłówki
W dniu .07.2016 o 10:31 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
> Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> Cze[%07!
>>>
>>> Ostatnio dyskutowali[my tu o kiszeniu kapusty w domu.
>>>
>>> PodrzuciBem solidne kompendium wiedzy na ten temat. Ku pami%19ci:
>>> http://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11920-rok-1955-k
iszenie-kapusty/
>>>
>>> Na szcz%19[cie kiszenie ogórków jest znacznie cz%19stszym procederem w
>>> domach,
>>> a równie Batwym i przynosz%05cym równie| wspaniaBe wyniki :)
>>> Teraz wBa[nie jest sezon na kiszenie ogórów!
>>>
>>> Tutaj dwa artykuBy z HasBa Ogrodniczego, wyczerpuj%05ca informacja
>>> (polecam
>>> te| archiwum na tym portalu):
>>>
>>> O ogórkach:
>>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id%1828
>>>
>>> O samym kiszeniu:
>>> http://www.ho.haslo.pl/article.php?id%1872
>>>
>>>
>>> Mamy do czynienia z t%05 sam%05 fermentacj%05 mlekow%05, wiele
>>> informacji jest
>>> podobnych dla kapusty i ogórków, ale s%05 te| pewne ró|nice
>>> wynikaj%05ce z
>>> rodzaju surowca i pewnych odmienno[ci w spodziewanych efektach.
>>>
>>> Warto "zapami%19ta%07" wszystkie trzy linki. A je[li kto[ chce
>>> podyskutowa%07
>>> tutaj - zapraszam!
>>>
>>
>> Zebrałam dopiero kilka ogórków, które schrupaliśmy od razu po zbiorze,
>> ze
>> skórką i przyległościami; aromat i smak nie do porównania ze zleżałymi w
>> sklepie. Dziś pewnie zbiorę bardziej konkretną ilość, więc dyskusja na
>> czasie, ż.t.p. ?
>> Najpierw oczywiście będą małosolne, w wielkim szklanym słoju, potem już
>> te
>> na zimę, w litrowych wiekach.
>>
>
> Wekach oczywiście. Telefon mi "poprawił".
Spokojnie, Pszemol zamilkł czemuś. Pewnie jajka gotuje :)
U mnie to już będzie kolejny parolitrowy słój ogórasków.
Niestety, ja muszę bazować na materiale z warzywniaka, ale mam taki "swój"
zaufany.
--
Trefniś
|