Data: 2015-10-13 14:04:33
Temat: Re: Kombucha.
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:561cebae$0$8386$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Mnie jednak dziwi.
>>>> Zwlaszcza jego obecnosc tam, gdzie "tradycyjnie" nie powien byc.
>>
>> Cukier w kiełbasie jest z takiego samego powodu, co sól w ciastkach.
>
> No nie tylko. Jest on dodatkiem funkcjonalnym do peklowania,
> poprawiając kolor i strukturę mięsa. W solance następuje
> utlenianie cukru, przez co pozbawia on ją zbędnego tlenu,
> wpływającego rozwój mikroorganizmów powodujących
> psucie.
Czy zechciałabyś rozwinąć ten temat utleniania jako pozbawiania
solanki zbędnego tlenu ? Bardzo mnie to zaciekawiło :-)))
|