Data: 2015-10-13 18:37:44
Temat: Re: Kombucha.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 Oct 2015 13:15:56 +0200, Jura napisał(a):
> W dniu 2015-10-13 o 01:46, Ikselka pisze:
>
>> Kiedyś piłam to, moja Mama to miała - i też wyczuwałam jakby octowy smak,
>> co raczej niezbyt miłe było. Hmm... Dodatek sody mówisz? Tylko czy to nie
>> wpłynie na właściwości?
>
> haa! Właśnie dostałem experyment.
> Napój z combuchy przygotowany przez mą szanowna małżonkę na bazie białej
> herbaty, do ktorego (po 7 dniach od nastawienia) dodała plater
> pomarańczy i 2 cieniuśienkie plasterki imbiru.
> (postało w lodówce kolejne kilka dni)
> Zero posmaku octowego.
> Pyszne!
> Wiktoria!
No i dobrze. Od czasów mojej Mamy aż do tej pory odstraszał mnie jedynie
wygląd tego grzybka, ale chyba jednak sobie wyhoduję.
> Co do wpływu na własciwości to pomyślałem, że chętniej i szybciej
> przereaguje z jonami zdysocjowanego kwasu octowego niż innymi substratami.
>
Być może.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs
|