Data: 2001-08-02 09:45:17
Temat: Re: Krem
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Paweł Liszka <p...@g...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3b691e44$...@n...vogel.pl...
> Witam
>
> Moze zna ktos przepis na krem do tortu ( taki dobry , bez masla )
> czekoladowy, waniliowy, albo orzechowy.
>
> pozrawiam
> pawell
>
A znam!
Krem czekoladowy
Składniki:
2 tabliczki (po 100g) gorzkiej czekolady i tu dłuższe objaśnienie: należy
bardzo dokładnie przestudiować
skład surowcowy a to w tym celu by wyeliminować tandetne podróby zawierające
tłuszcze inne niż kakaowy.
Niestety jest to coraz częstsze zjawisko, czekolada zawierająca jakieś tam
inne tłuszcze roślinne nie rozpływa
się w cieple, oczywiście smak i konsystencja na tym cierpią ale producent ma
mniejsze straty. W naszym kremie
podstawową kwestią jest rozpuszczenie w rondelku pokruszonych tabliczek,
więc można wszystko zaprzepaścić
przez użycie niewłaściwego surowca. Nieraz wyrzucałam w diabły sztywną i
zwarzoną breję, zanim skojarzyłam
o co chodzi.
Idealnie sprawdzała mi się niemiecka Zartbitter w czarnym opakowaniu i też
niemiecka Herren Schokolade.
2 płatki żelatyny
4 łyżki mleka
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
25 ml koniaku, brandy też ujdzie
1 mała filiżanka typu naparstek bardzo mocnego espresso, lub 1 kopiata
łyżeczka Nescafee Gold (nie chcę uprawiać reklamy
ale tylko ta rozpuszczalna ma smak kojarzący się z prawdziwą kawą) którą
rozpuszczamy w powyższym koniaku
200 ml idealnie świeżej śmietanki kremówki
Wykonanie:Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą. Tabliczki czekolady kruszymy
do
rondelka o grubym dnie, skrapiamy mlekiem i rozpuszczamy cały czas mieszając
uważając by się nie zrobiło gorące - wtedy czekolada twardnieje. Do ciepłej
płynnej czekolady dodajemy odciśniętą żelatynę i energicznie mieszamy do
rozpuszczenia. Gdyby się zrobiło niepokojąco gęste nie należy się tym za
bardzo przejmować, na póżniejszym etapie wszystko się "wtre". Masę
czekoladową odstawiamy do przestygnięcia. Zółtka miksujemy z trzema łyżkami
cukru na puszystą masę, dodajemy koniak z kawą a następnie po trochu masę
czekoladową. Dzięki żelatynie nic się nie zwarzy, więc można sobie spokojnie
mikserem na najwyższych obrotach i wte i wewte. Teraz szybciutko ubijamy
śmietankę z pozostałą łyżką cukru i wmontowujemy ją ostrożnie rózgą do jaj z
czekoladą. Nie można czekać z przekładaniem biszkopta, bo masa szybko
tężeje. Po przełożeniu tort należy porządnie schłodzić.
Agata Solon, naturalna
|