Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!feeder.erje.net
!1.eu.feeder.erje.net!weretis.net!feeder1.news.weretis.net!feeder4.news.weretis
.net!feeder2.ecngs.de!ecngs!feeder.ecngs.de!81.171.118.63.MISMATCH!peer03.fr7!n
ews.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 14 Jul 2015 14:48:02 +0200
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.7.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem do tarty
References: <55a418d6$0$2205$65785112@news.neostrada.pl>
<mo1v4u$4hk$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
In-Reply-To: <o...@t...home>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 33
Message-ID: <55a50501$0$8374$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 217.99.180.55
X-Trace: 1436878082 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8374 217.99.180.55:1291
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2351
X-Received-Body-CRC: 1572181403
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364748
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-07-14 o 10:14, Trefniś pisze:
>
> Kiedy owoce świeże, wszelkie "kremy" to rzeczywiście lekki zgrzyt.
>
> Postawiony "pod ścianą" stawiałbym jednak na sos z używanych owoców
> (czyli bez "obcych" dodatków).
> Niewielką ich ilość blendujemy i robimy z nich sos o konsystencji
> beszamelu przy użyciu skrobi ziemniaczanej. Niewielką ilość, on ma
> ledwie "zwilżać" resztę owoców, ale nie spływać!
> Celowo używam określenia sos - to nie ma być budyń!
> Podobny sos można wykonać z użyciem niewielkiej ilości żelatyny. Znów
> sos, a nie galaretka!
> O konsystencji, która uniemożliwia spłynięcie z owoców.
> Do tego proponuję nie polewać owoców tymi sosami, a w osobnym naczyniu
> wymieszać sos z owocami w całości (czy pociętymi na części, jak kto
> woli).
>
> Podobnie można ze śmietany kremówki wykonać sos - ubijamy lekko do
> konsystencji gęstej śmietany.
> Można nawet bez cukru - to nie ma być bita śmietana!
> I również owoców tą lekko ubitą śmietaną nie polewałbym, a wymieszał w
> osobnym naczyniu. Tak, żeby pokryła owoce.
> Do tego proponuję pokryć tą śmietaną tylko część owoców - niech część
> będzie w stanie naturalnym, będzie ładniej wyglądało. Np. truskawki na
> biało i czerwowno.
>
A wiesz, że owoce pokrojone, w dodatku wymieszane z czymkolwiek, puszczą
soku tym więcej? W tarcie chodzi o to, żeby owoce były jak najświeższe i
jak najmniej przetworzone. Przynajmniej mnie na tym zależy.
Ewa
|