Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not-for-mail
From: Nessie <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem do tortu
Date: Tue, 13 Apr 2004 20:25:50 +0200
Organization: Aster City Cable
Lines: 30
Message-ID: <4...@b...com>
References: <c5g6gt$47m$1@atlantis.news.tpi.pl>
<1...@4...net>
<4...@b...com>
<5...@y...com>
NNTP-Posting-Host: 72-moo-5.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: mamut1.aster.pl 1081880938 94023 62.121.92.72 (13 Apr 2004 18:28:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Apr 2004 18:28:58 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Accept-Language: en-us, en, pl
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; en-US; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:198296
Ukryj nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> A od kiedy to o slodyczy kremu decyduje ilosc *masla i jaj* ?:-)
Ja się odnosiłam raczej do tej części o "za tłustym" :) Poza tym muszę
się przyznać, że torty z kremem maślanym jadłam w ogóle tylko
cukierniane, i nie były one smaczne, po prostu. Twarda, tłusta, mdława
albo za słodka masa, zlepiająca smętny biszkopt.
> Krem maslany musi byc przede wszystkim uzywany do niezbyt slodkiego i
> lekkiego biszkoptu, nasaczonego czym o wyrazistym smaku (u mnie albo
> gorzka kawa lub gorzka mocna herbata, albo sok z cytryny, itd). Nie
> musi go byc duzo (wrecz przeciwnie), wtedy uzyskuje sie przyjemny
> kontrast smakow i konsystencji.
Aaa, no to dochodzimy do sedna: ja od tortu oczekuję lekkości całkowitej
i nie chcę żadnego kontrastu :) Dlatego jadam tylko torty z bitą
śmietaną. Jak (kaloryczna niestety) chmurka.
> Imho kremy budyniowe, o wiele "lzejsze" nadaja sie pardziej do
> przekladania ciast ciezszych niz biszkopt (i slodszych)
Szczerze mówiąc tortu z kremem budyniowym akurat nie jadłam - używam
tego kremu do smarowania ciasta parzonego (jak w karpatce), na
krakersach, albo na waflu.
Nessie
|