Data: 2003-12-14 14:35:22
Temat: Re: Krolik - i co dalej?
Od: "Urszula" <u...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Lapin sauté a la minute (czyli królik smażony w minutę)
>
> Królika rozbierzasz na cztęści, takie jakie trafią na talerze. Solisz
> pieprzysz. Rozpalasz na patelni masło, aż zacznie dymić i smażysz
> kawałki królika, aż wsystkie będą równomiernie zarumienione. Odkładasz
> je w ciepłe miejsce pod przykryciem, a patelnię deglasujesz białym
> winem (1/2 kubka) dodająca posiekaną szalotkę (na szczęście szalotki
> bywają już u nas w supermarketach). Odparowujesz wino, aż sos się
> zagęści, ponownie rozprowadzasz go kilku łyżkami rosołu, ponownie
> zagęszczasz, dodajesz łyżkę masła i kilka kropel cytryny. Królika
> polewsz tym sosem i posypujesz siekaną pietruszką.
>
> albo
>
> Królik duszony po włosku
>
> Królika rozbierasz na części. Rozgrzewasz na patelni oliwę z masłem do
> której dodajsz posiekaną zieloną pietruszkę oraz posiekaną cebulę lub 2
> całe ząbki czosnku. (uwaga: czosnek łatwo się przypala i jest wtedy
> paskudny, w razie czego wyjąć go). Smażysz części królika aż się
> przyrumienią. Solisz, pieprzysz, wlewasz szlankę białego wina. można
> dodać też utartą marchew i kawałek selera. Disić ma małym ogniu,
> odparowując wino, a po kilkunastu minutach dodać 1/2 łyżki wazowej
> drobno pokrajanych pomidorów, o tej porze roku najlepiej wziąć takie
> pokrajane z puszki. Dodajesz też zioła, przede wszystkim tymianek
> ewentualnie rozmaryn czy bazylię. Dusisz do miękkości.
>
> Władysław
Dzieki za pomoc. Mam obawy co do masla smazonego bo zawsze jest
niebezpieczenstwo ze zrobi sie brazowe i potrawa bedzie gorzka. Ostatniop
prawie wszystko smaze na oleju. Czy można smazyć królika na oleju?
Bardzo mi sie podobal przepis TiBi, brzmi bardzo apetycznie.
Jeszcze raz dzieki i do uslyszenia. Ula.
|