Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krolik - i co dalej? Re: Krolik - i co dalej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Krolik - i co dalej?

« poprzedni post
Data: 2003-12-14 14:35:22
Temat: Re: Krolik - i co dalej?
Od: "Urszula" <u...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


>
> Lapin sauté a la minute (czyli królik smażony w minutę)
>
> Królika rozbierzasz na cztęści, takie jakie trafią na talerze. Solisz
> pieprzysz. Rozpalasz na patelni masło, aż zacznie dymić i smażysz
> kawałki królika, aż wsystkie będą równomiernie zarumienione. Odkładasz
> je w ciepłe miejsce pod przykryciem, a patelnię deglasujesz białym
> winem (1/2 kubka) dodająca posiekaną szalotkę (na szczęście szalotki
> bywają już u nas w supermarketach). Odparowujesz wino, aż sos się
> zagęści, ponownie rozprowadzasz go kilku łyżkami rosołu, ponownie
> zagęszczasz, dodajesz łyżkę masła i kilka kropel cytryny. Królika
> polewsz tym sosem i posypujesz siekaną pietruszką.
>
> albo
>
> Królik duszony po włosku
>
> Królika rozbierasz na części. Rozgrzewasz na patelni oliwę z masłem do
> której dodajsz posiekaną zieloną pietruszkę oraz posiekaną cebulę lub 2
> całe ząbki czosnku. (uwaga: czosnek łatwo się przypala i jest wtedy
> paskudny, w razie czego wyjąć go). Smażysz części królika aż się
> przyrumienią. Solisz, pieprzysz, wlewasz szlankę białego wina. można
> dodać też utartą marchew i kawałek selera. Disić ma małym ogniu,
> odparowując wino, a po kilkunastu minutach dodać 1/2 łyżki wazowej
> drobno pokrajanych pomidorów, o tej porze roku najlepiej wziąć takie
> pokrajane z puszki. Dodajesz też zioła, przede wszystkim tymianek
> ewentualnie rozmaryn czy bazylię. Dusisz do miękkości.
>
> Władysław

Dzieki za pomoc. Mam obawy co do masla smazonego bo zawsze jest
niebezpieczenstwo ze zrobi sie brazowe i potrawa bedzie gorzka. Ostatniop
prawie wszystko smaze na oleju. Czy można smazyć królika na oleju?
Bardzo mi sie podobal przepis TiBi, brzmi bardzo apetycznie.
Jeszcze raz dzieki i do uslyszenia. Ula.



 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
14.12 Urszula
14.12 TiBi
14.12 Wladyslaw Los
14.12 Ewa (siostra Ani) N.
14.12 TiBi
15.12 waldek
15.12 Wladyslaw Los
15.12 BasiaBjk
15.12 waldek
15.12 Wladyslaw Los
15.12 Wladyslaw Los
15.12 BasiaBjk
15.12 waldek
15.12 jakub
16.12 Adamo 2.
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?