Data: 2003-12-14 14:45:47
Temat: Re: Krolik - i co dalej?
Od: "Urszula" <u...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "TiBi" <d...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:brhdga$6mc$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > >
> Czesc,
> wedlug przepisu Kuchni Polskiej trzeba natrzec krolika nastepujaca
> marynata: rozkruszony listek laurowy, rozmaryn, tymianek, lyzeczka soli,
> szczypta pieprzu-wszystko razem utarte.
> Natartego krolika skropic octem (2 lyzeczki) lub bialym winem (pol
> szklanki), przykryc i odstawic na 2 dni do lodowki. W przepisie sa 24
> godziny, ale jak mieso dluzej postoi robi sie bardziej miekkie i nie
> czuc tak dziczyzna, czego wlasnie chcesz uniknac.
> Potem na patelni trzeba podsmazyc 20dag boczku surowego i na wytopionym
> tluszczy smazyc kawalki krolika. Przelozyc podsmazonego krolika do
> zaroodpornego naczynia, dodac pokrojone w kostke 2 cebule, boczek, zalac
> marynata, dodac sol i pieprz i wszystko polac 1 kieliszkiem winiaku. Po
> godzinie pieczenia dodac 20dag suszonych sliwek i piec dalej przez 20
minut.
> Na koniec wymieszac pol szklanki smietany z odrobina sosu z krolika,
> wlac do naczynia z krolikiem i doprowadzic do zagotowania sosu.
> I mozna podaw
> Palce lizac!
> Pat
serdeczne dzieki za pyszny przepis. Chociaż go jeszcze nie probowalam ale
wydaje mi się , ze będzie mi smakowal.
Milego dnia. Niedlugo zrewanzuje sie rownie dobrym przepisem na cos tam!
Ula.
|