Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-m
ail
From: "flower" <f...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kuroń [Było: Re: szarpanie się z sałatą jaki ma sens?]
Date: Sat, 24 Jun 2006 01:18:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 61
Message-ID: <e7hst7$ok0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e7d80d$1g9$1@atena.e-wro.net> <e7dd71$1ki$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e7ddi4$mpg$1@atena.e-wro.net> <e7dhb1$lic$4@nemesis.news.tpi.pl>
<e7dilo$7hl$1@inews.gazeta.pl> <e7djb8$ai6$1@inews.gazeta.pl>
<e7dvpg$b75$1@atlantis.news.tpi.pl> <e7eejd$e9b$1@inews.gazeta.pl>
<e7hkuq$c1p$1@nemesis.news.tpi.pl> <e7hm0h$pi6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: clz44.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1151104744 25216 83.31.127.44 (23 Jun 2006 23:19:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 23 Jun 2006 23:19:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2741.2600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2742.200
X-Antivirus: avast! (VPS 0625-7, 2006-06-23), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:271612
Ukryj nagłówki
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e7hm0h$pi6$1@inews.gazeta.pl...
> flower <f...@w...pl> napisał(a):
>
> > > - nie wrzucam do jeziora ugotowanej włoszczyzny, z komentarzem - to
dla
> > > łabędzi,
>
> > No nie, straszne.
>
> Do dziś mnie trzepie, jak sobie przypomnę pływające w mazurskich jeziorach
> makarony i fusy z herbaty. To po prostu brak kultury. Idzie lato - będą
pety
> w piasku na plaży, skóry z arbuzów moczące się przy brzegu i inne takie.
> Same Roberty, czy co? I pomyśleć, że są jeszcze ludzie, którzy papierek
będą
> nieść w łapce przez pół kilometra, żeby w końcu znaleźć kosz. Po co? Są
inne
> wzorce - znane i lubiane.
Ale co, on peta na plaży rzucił, czy rozgotowane warzywa za siebie w bajorko
i tatarak? Bo tak to wyglądało, więc nie truj teraz jak to ludzie śmiecą bo
przykład z Makłowicza biorą. Tak samo wędkarze ugotowane ziemniaki do wody
wrzucają.
> > > - nie twierdzę, że krem cytrynowy to w kuchni ubogich kaszubów
> standardowy
> > > deser
>
> > A to cokolwiek dziwne. Skąd one wszystkie to wiedzą tak na 100%, skoro
to
> > wcale nie jest u nich standard?
>
> Bo to był szalenie odświętny, wyjątkowy deser, na który mało kogo było
stać.
Ale przepis oryginalny się zachował, jest jeden i niepowatzralny, i wszyscy
go teraz mają. Tak?
> > Ale czego Ty żadasz? Żeby w większości przypadków wszystko przypalał,
> > rozgotowywał, i w ogóle przewracał cały stolik, a potem odchodził
> skruszony?
>
> Pokory - wobec innych ludzi i wobec piętrzących się trudności. I zgodności
z
> przysłowiem: "Jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz". Rzetelności
> wykonanej pracy, przygotowania się do niej. I odrobiny samokrytyki,
No to własnie miał tę odrobinę samokrytyki.
> > Znasz jakiegoś kucharza w TV kto się przyznał? Bo jak nie, to powiedz:
czy
> > wierzysz, że im się absolutnie za ka żdym razem i bez wyjątku zawsze
> > wszystko udaje?
>
> Nie, bo nigdy nikomu _zawsze_ się nie udaje.
Znaczy się, jesteś przekonana że jemu zawsze wszystko się nie udaje, tak?
|