Data: 2016-12-21 21:15:27
Temat: Re: Majonez
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-12-21 o 09:17, Ikselka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>> W dniu 2016-12-21 o 02:29, Ikselka pisze:
>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>> W dniu 2016-12-20 o 18:49, Ikselka pisze:
>>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>>> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>>>>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>>>>>>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
>>>>>> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
>>>>>> słonecznikowym.
>>>>>>
>>>>> Słonecznikowy
>>>>> Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
>>>>> w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
>>>>> witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
>>>>> tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
>>>>> używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
>>>>> dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
>>>>> http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
>>>>>
>>>>>
>>>> Ja już nie wierzę w te poradniki żywieniowe. Raczej z przymróżeniem oka.
>>>> Mój żołądek mi nie wysyla sygnalów, że to jest be.
>>>>
>>> Bo nie chodzi o dolegliwości żołądkowe.
>>>
>> Przecież większość tu ludzi dodaje olej do pieczenia.
>> Ja do pieczenia nie dodaję. ponadto juz była jedna taka mundra , która
>> napisała w gazecie artykuł o kawie, że rzekomo jest szkodliwa dla
>> zdrowia, a szczególnie na serce. a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie.
>> Mundrzy naulowcy dla szmalu napisali, że margaryna jest zdrowa i przez
>> tę margarynę i pochodne masła mamy masę upasionych kobiet, wręcz
>> potworów. Trzeba jeść nieprzetworzone masełko i spożywać prawdziwego
>> nierakotwórczego oleju (nie rzepakowego). To jest moje zdanie. Jak
>> jutro albo za 50 lat umrę to znaczy, że takie było moje przeznaczennie.
>> Wszyscy kiedyś umrą. Jedni na to inni na tamto i mnie to za
>> przeproszeniem wisi i powiewa.
>>
> A ja uważam, że ludzie powinni jeść to, co rosło od wieków na ich terenie -
> bo na tym ukształtowały się ich geny i tylko to jest dla nich zdrowe.
Moja koleżanka kupiła sobie z mężem działkę w Wyszkowie. Maja tam też
domek 2-pokojowy.
Zapraszała mnie, ale nie chciało mi się jechać.
Ostatnio pokazała mi zdjęcia w telefonie z tej działki. Całe olbrzymie
pole z krzakami pomidorów!
Pytam jej dlaczego o mnie zapomniela, przeciez kupiłabym od niej ze 2
kg. chociaż. Powiedziała, ze przecież prosiła, żebym przyjechała, bo
teraz to ona te pomidory poprzerabiała na weeki. Mogła przywieźć i
odebrałabym w Warszawie. Mieszka na drugim końcu W-wy i też daleko tam
ode mnie, ale jakbyśmy się gdzieś umówiły to by było fajnie. A tak mi
się chciało tych pomidorów z jej działki (nie wiedziałam, że taka
olbrzymia ta działka).
Ostatnie pomidory z malego ogródka za domem moich rodziców jadlam wiele
lat temu. Jak dojrzały to ojciec już nie zył niestety. Jedząc te
pomidory (były przepyszne) cały czas mialam przed oczami ojca.
> Dlatego jeśli chodzi o tłuszcze jem masło, olej rzepakowy i słoninę/smalec.
> Oliwę rzadko - tylko z pomidorami i w winegrecie. Generalnie średnio mi
> smakuje, więc jem gdy ewidentnie wypada, żeby nie profanować jakiegoś
> "południowego" dania.
Oiwy z oliwek nie kupuję, bo jako mi nie smakuje.
Do surówek dodaję olej słonecznikowy.
Kupilam olej kokosowy (do smarowania buzi), ale nie sprawdza się, bo nie
natłuszcza skóry, a niby to taka rewelacja.
Raz dodałam do surówki. Dobra była nawet, bez smaku kokosa, ale jednak
wolę olej słonecznikowy.
> A wiesz, dlaczego Turcy jedzą olej słonecznikowy? Bo jest u nich tani, a
> drogą oliwę eksportują. Ponieważ więc gremialnie jedzą ten słonecznikowy,
> tj. także smażą na nim, to mają mnóstwo raków z tego powodu i ta zależność
> była przedmiotem badań. Tylko że to nie jest nagłaśniane, bo by
> słonecznikowego nie jedli. I kółko się kręci. Gdzieś o tym czytałam z 5 lat
> temu.
>
Jeszcze nie słyszalam o tym, żeby Turcy na raka umierali. Jakoś mi się
taka informacja nie napatoczyła.
--
animka
|