Data: 2016-12-21 09:17:51
Temat: Re: Majonez
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-21 o 02:29, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-20 o 18:49, Ikselka pisze:
>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>>>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>>>>>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
>>>>> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
>>>>> słonecznikowym.
>>>>>
>>>> Słonecznikowy
>>>> Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
>>>> w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
>>>> witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
>>>> tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
>>>> używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
>>>> dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
>>>> http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
>>>>
>>>>
>>> Ja już nie wierzę w te poradniki żywieniowe. Raczej z przymróżeniem oka.
>>> Mój żołądek mi nie wysyla sygnalów, że to jest be.
>>>
>> Bo nie chodzi o dolegliwości żołądkowe.
>>
> Przecież większość tu ludzi dodaje olej do pieczenia.
> Ja do pieczenia nie dodaję. ponadto juz była jedna taka mundra , która
> napisała w gazecie artykuł o kawie, że rzekomo jest szkodliwa dla
> zdrowia, a szczególnie na serce. a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie.
> Mundrzy naulowcy dla szmalu napisali, że margaryna jest zdrowa i przez
> tę margarynę i pochodne masła mamy masę upasionych kobiet, wręcz
> potworów. Trzeba jeść nieprzetworzone masełko i spożywać prawdziwego
> nierakotwórczego oleju (nie rzepakowego). To jest moje zdanie. Jak
> jutro albo za 50 lat umrę to znaczy, że takie było moje przeznaczennie.
> Wszyscy kiedyś umrą. Jedni na to inni na tamto i mnie to za
> przeproszeniem wisi i powiewa.
>
A ja uważam, że ludzie powinni jeść to, co rosło od wieków na ich terenie -
bo na tym ukształtowały się ich geny i tylko to jest dla nich zdrowe.
Dlatego jeśli chodzi o tłuszcze jem masło, olej rzepakowy i słoninę/smalec.
Oliwę rzadko - tylko z pomidorami i w winegrecie. Generalnie średnio mi
smakuje, więc jem gdy ewidentnie wypada, żeby nie profanować jakiegoś
"południowego" dania.
A wiesz, dlaczego Turcy jedzą olej słonecznikowy? Bo jest u nich tani, a
drogą oliwę eksportują. Ponieważ więc gremialnie jedzą ten słonecznikowy,
tj. także smażą na nim, to mają mnóstwo raków z tego powodu i ta zależność
była przedmiotem badań. Tylko że to nie jest nagłaśniane, bo by
słonecznikowego nie jedli. I kółko się kręci. Gdzieś o tym czytałam z 5 lat
temu.
--
XL
|