Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!peer02.am4!peer.am4.highw
inds-media.com!peer04.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.
com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostr
ada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.1 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:bFvcpAHDpyCOwUegVyVISvYk7o0=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <585a3aae$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Majonez
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <o31cds$oge$1@node2.news.atman.pl>
<58544c3e$0$15207$65785112@news.neostrada.pl>
<58549381$1$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<5855783e$0$15199$65785112@news.neostrada.pl>
<58557b8d$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<5855bfb2$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<5855d9c3$0$15192$65785112@news.neostrada.pl>
<o35jc6$hqm$1@node1.news.atman.pl>
<5856bbad$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
<o36f8p$mn4$1@node2.news.atman.pl>
<5856daa9$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
<5856f16e$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<5857210e$0$646$65785112@news.neostrada.pl>
<58582590$0$5158$65785112@news.neostrada.pl>
<58584e68$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<58585890$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<58585b3e$0$15206$65785112@news.neostrada.pl>
<58596f25$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
<585986c9$0$661$65785112@news.neostrada.pl>
<5859db14$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
<5859e1bf$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 21 Dec 2016 08:17:51 GMT
Lines: 57
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: public-gprs377921.centertel.pl
X-Trace: 1482308271 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 661 37.47.107.130:21003
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 3306555523
X-Received-Bytes: 4779
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:375210
Ukryj nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-21 o 02:29, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>> W dniu 2016-12-20 o 18:49, Ikselka pisze:
>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>>>>>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>>>>>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
>>>>> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
>>>>> słonecznikowym.
>>>>>
>>>> Słonecznikowy
>>>> Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
>>>> w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
>>>> witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
>>>> tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
>>>> używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
>>>> dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
>>>> http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
>>>>
>>>>
>>> Ja już nie wierzę w te poradniki żywieniowe. Raczej z przymróżeniem oka.
>>> Mój żołądek mi nie wysyla sygnalów, że to jest be.
>>>
>> Bo nie chodzi o dolegliwości żołądkowe.
>>
> Przecież większość tu ludzi dodaje olej do pieczenia.
> Ja do pieczenia nie dodaję. ponadto juz była jedna taka mundra , która
> napisała w gazecie artykuł o kawie, że rzekomo jest szkodliwa dla
> zdrowia, a szczególnie na serce. a okazało się, że jest zupełnie odwrotnie.
> Mundrzy naulowcy dla szmalu napisali, że margaryna jest zdrowa i przez
> tę margarynę i pochodne masła mamy masę upasionych kobiet, wręcz
> potworów. Trzeba jeść nieprzetworzone masełko i spożywać prawdziwego
> nierakotwórczego oleju (nie rzepakowego). To jest moje zdanie. Jak
> jutro albo za 50 lat umrę to znaczy, że takie było moje przeznaczennie.
> Wszyscy kiedyś umrą. Jedni na to inni na tamto i mnie to za
> przeproszeniem wisi i powiewa.
>
A ja uważam, że ludzie powinni jeść to, co rosło od wieków na ich terenie -
bo na tym ukształtowały się ich geny i tylko to jest dla nich zdrowe.
Dlatego jeśli chodzi o tłuszcze jem masło, olej rzepakowy i słoninę/smalec.
Oliwę rzadko - tylko z pomidorami i w winegrecie. Generalnie średnio mi
smakuje, więc jem gdy ewidentnie wypada, żeby nie profanować jakiegoś
"południowego" dania.
A wiesz, dlaczego Turcy jedzą olej słonecznikowy? Bo jest u nich tani, a
drogą oliwę eksportują. Ponieważ więc gremialnie jedzą ten słonecznikowy,
tj. także smażą na nim, to mają mnóstwo raków z tego powodu i ta zależność
była przedmiotem badań. Tylko że to nie jest nagłaśniane, bo by
słonecznikowego nie jedli. I kółko się kręci. Gdzieś o tym czytałam z 5 lat
temu.
--
XL
|