Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Majonez
Date: Fri, 12 May 2017 11:08:27 +0200
Organization: private
Lines: 92
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <584a98f4$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<58bddc67$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<58bea849$0$654$65785112@news.neostrada.pl>
<58becea9$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
<58c31f30$0$650$65785112@news.neostrada.pl>
<59145229$0$646$65785112@news.neostrada.pl> <of1mco$vuf$1@dont-email.me>
<5914c7f7$0$5154$65785112@news.neostrada.pl>
<5914d0b2$0$5150$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<59156da2$0$5151$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1494580122 2810 88.156.90.73 (12 May 2017 09:08:42
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 12 May 2017 09:08:42 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376735
Ukryj nagłówki
W dniu .05.2017 o 10:08 Akarm <a...@w...pl> pisze:
> W dniu 2017-05-11 o 23:44, Trefniś pisze:
>
>> Tylko jedna osoba rozumie, co piszesz.
>
> Ty też uważasz, że jeśli mam wylać zwarzony majonez, to oznacza, że będę
> go jadł? :D
Dokładnie tak
Nawet sobie nie wyobrażasz, jakie zabawne rzeczy ludzie robią!
Wystarczy nawet tutaj poczytać.
>
>> Chylę czoła przed obojgiem.
>
> Hołd przyjęty.
Nie wiem, czy powinieneś to traktować jako komplement.
Raczej jak trudno niektórym się wysłowić logicznie.
>
>>> Bazując na tamtym doświadczeniu, teraz dolałem wody. Czy to jest znany
>>> sposób?
>>> Napiszcie, jak można ratować zwarzony majonez.
>>
>> Bierzesz nowe żółtko i zwarzony majonez wlewasz tak, jak wcześniej sam
>> olej.
>> To rozwiązanie samo się nasuwa.
>>
> Znaczy: doradzasz, żeby robić tak, jak to zrobiłem i opisałem w poscie,
> do którego się teraz odnosiłem? Nie ma to jak właściwa rada. :D
Pytasz, nie miej pretensji, że ktoś próbuje pomóc.
Podziękuj, albo milcz.
Pisałeś o ratowaniu majonezu wodą, super produktem z reklam TV, o
rozpuszczaniu pół litra oleju w kropelce detergentu (chyba, że użyłeś
całej butelki).
Sonia klasa IId, VII LO w Toruniu:
http://biolog218.blogspot.com/2012/04/badanie-wpywu-
detergentu-na-strukture.html
Warto uczyć się od dzieci.
Dokładnie _nic_ nie pisałeś o rozwiązaniu, które podrzuca ci już kolejna
osoba.
Wątek ma ponad pół roku, być może kiedyś coś tam podobnego pisałeś, ale
nikt nie analizuje wątku pół roku wstecz. Poza tym nadal pytasz, czyli
nadal nie wiesz?
Poczytaj też tutaj:
http://beszamel.se.pl/jaja/jaja-co-warto-wiedziec-na
-temat-jajek-wszystko-o-chemii-jaka-rzadzi-jajkiem,8
55/
Nawet zacytuję konkret:
"Przy robieniu majonezu ważne są nie tylko proporcje oleju i żółtka, czyli
taka ilość emulgatora, która zdoła związać olej, ale i wielkość naczynia.
Jeśli użyjemy za szerokiej miski, żółtko rozmaże się na dużej powierzchni
i nie zdoła związać emulsji."
Po raz kolejny KitchenAid przeszkadza ci w kuchni?
--
Trefniś
|