Data: 2017-09-28 19:40:21
Temat: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Od: t...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu czwartek, 28 września 2017 17:53:02 UTC+2 użytkownik Trefniś napisał:
> W dniu .09.2017 o 17:16 <t...@g...com> pisze:
>
> > W dniu czwartek, 28 września 2017 16:41:14 UTC+2 użytkownik Jarosław
> > Sokołowski napisał:
> >> t...@g...com pyta:
> >>
> >> > Jarku ile tego kminku ? Mów prosto jak do dziecka ..))
> >>
> >> Do smaku.
> >>
> >> --
> >> Jarek
> >
> > Rozumiem, tzn 1 łyżka kminku na 1 kilogram kapusty do kiszenia ?
> > Dodane przed kiszeniem ?
> > Zbliża się pełnia więc nie chcę ryzykować.
> > Czasu mało...
>
> Pisałem, według tradycji kapustę stawia się w nowiu, nie w pełni księżyca!
> Ja to podałem tylko jako ciekawostkę, choć rzeczywiście jutro kończę
> kiszenie postawione w nowiu 20 września. Kolejny nów masz 19 października.
>
> Uprzedzam, ja to traktuję wyłącznie jako nieszkodliwy ukłon w kierunku
> tradycji, coś na zasadzie "podkowa przynosi szczęście także tym, którzy w
> to nie wierzą". Faktycznie IMHO nie ma żadnego znaczenia data postawienia
> kapusty.
>
> Kminku dodaj ile chcesz, ta jedna łyżka powinna być akurat.
> A najlepiej, zanim nastawisz kapustę, przoczytaj:
>
Dzięki za linka i sprostowanie odnośnie czasu nastawiania.
Zastosuję.
Powiedz (jeżeli oczywiście zwracasz na to uwagę i wiesz) jak rozpoznać najlepszy
gatunek kapusty do kiszenia ?
Ja mam dwa wyjścia :
1. albo zdać się na supermarket i kupić to co akurat jest w sklepie czyli zero wyboru
2. albo iść na rynek warzywny, tu wybór jest większy bo jest kilka straganów
Czym się kierować przy kupnie, kolorem, kształtem, wielkością ?
( Wiem że odmiany zimowe są najlepsze ale ja to robię przez cały rok)
pozdrawiam
|