Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Thu, 28 Sep 2017 20:07:10 +0200
Organization: private
Lines: 72
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<oq169i$qp2$1@news.icm.edu.pl>
<59c4ddd0$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<59c508ef$0$645$65785112@news.neostrada.pl>
<59c780aa$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<59c784df$0$5144$65785112@news.neostrada.pl>
<59c8fe78$0$647$65785112@news.neostrada.pl>
<oqbau1$qa6$2@news.icm.edu.pl>
<59ca2aec$0$5164$65785112@news.neostrada.pl>
<oqe2qo$lbu$1@news.icm.edu.pl>
<59cb714f$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<oqhf04$pum$2@news.icm.edu.pl> <s...@f...lasek.waw.pl>
<oqijbj$j1r$1@node1.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5...@g...com>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<7...@g...com>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<c...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1506622034 15308 88.156.90.73 (28 Sep 2017 18:07:14
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Sep 2017 18:07:14 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378424
Ukryj nagłówki
W dniu .09.2017 o 19:40 <t...@g...com> pisze:
> W dniu czwartek, 28 września 2017 17:53:02 UTC+2 użytkownik Trefniś
> napisał:
>>
> Dzięki za linka i sprostowanie odnośnie czasu nastawiania.
> Zastosuję.
>
> Powiedz (jeżeli oczywiście zwracasz na to uwagę i wiesz) jak rozpoznać
> najlepszy gatunek kapusty do kiszenia ?
>
> Ja mam dwa wyjścia :
> 1. albo zdać się na supermarket i kupić to co akurat jest w sklepie
> czyli zero wyboru
> 2. albo iść na rynek warzywny, tu wybór jest większy bo jest kilka
> straganów
>
> Czym się kierować przy kupnie, kolorem, kształtem, wielkością ?
>
> ( Wiem że odmiany zimowe są najlepsze ale ja to robię przez cały rok)
> pozdrawiam
Ja również kiszę odmiany młode kapusty przez cały sezon, dopiero w
październiku/listopadzie późną odmianę na zimę.
Kolejna ciekawostka, na zimę kapustę rzekomo należy stawiać przed 1
listopada. Inni znów powtarzają "w listopadzie kapustę do beczek się
kładzie" - patrząc logicznie to bez znaczenia.
Literatura podaje jakieś nazwy odmian kapusty do kiszenia, na przykład
"kamienna głowa".
Tu więcej:
http://www.ogrodinfo.pl/warzywa-polowe/produkcja-i-k
iszenie-kapusty/2
http://www.tvp.info/5762611/w-listopadzie-kapuste-do
-beczki-sie-kladzie
http://wodr.poznan.pl/component/k2/item/2201-kapusta
-bia%C5%82a-%E2%80%93-odmiany-do-kwaszenia
W podanych linkach masz też, jak wybrać kapustę bez wiedzy o jej odmianie
(dojrzała, biała, twarda), oraz o tzw. wybielaniu.
Kapusta to samograj, trudno ją zepsuć. Wystarczy zachować higienę (w tym
szczelne przesłonięcie gazą), obciążyć, dbać aby zawsze była pod warstwą
soku, przebijać celem odgazowania.
Po ukiszeniu do lodówki, ale IMHO nie pasteryzować!
--
Trefniś
|