Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@t...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Mon, 2 Oct 2017 16:34:35 +0200
Organization: ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 47
Message-ID: <oqtiqm$jet$1@news.icm.edu.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<oq0vh4$14v$1@news.icm.edu.pl>
<59c4dd45$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<oq2r6k$uhj$2@news.icm.edu.pl>
<59c78024$0$639$65785112@news.neostrada.pl>
<oq8fda$cjt$1@news.icm.edu.pl>
<59c8fe5b$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
<oqb9hk$1p8$1@news.icm.edu.pl>
<59ca2a97$0$643$65785112@news.neostrada.pl>
<oqe2i5$l9e$1@news.icm.edu.pl>
<59cb710c$0$15200$65785112@news.neostrada.pl>
<oqhf04$pum$1@news.icm.edu.pl>
<59ccf508$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<oqj7g4$41r$1@news.icm.edu.pl>
<59ce1bfc$0$15208$65785112@news.neostrada.pl>
<oqo38g$lh9$1@news.icm.edu.pl>
<59d0aba6$0$5161$65785112@news.neostrada.pl>
<oqqtli$dja$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<oqs4mg$1eg$1@news.icm.edu.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-65-72-80.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.icm.edu.pl 1506954902 19933 89.65.72.80 (2 Oct 2017 14:35:02 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 2 Oct 2017 14:35:02 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; rv:38.0) Gecko/20100101 Thunderbird/38.5.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:378495
Ukryj nagłówki
W dniu 2017-10-02 o 08:18, Trefniś pisze:
> W dniu .10.2017 o 03:21 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-10-01 o 16:40, Trefniś pisze:
>>> W dniu .10.2017 o 16:21 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
>>>
>>> (...)
>>>> Czekałam na ten koniec świata, który zapowiadali, ale nic z tego :-(
>>> Koniec świata zaczął się w momencie świata początku, właśnie w nim
>>> uczestniczymy.
>>>
>>> BTW postarajcie się wyciszyć dyskusje pozakulinarne, dbajmy o jedną z
>>> nielicznych jeszcze dychających grup.
>>> Wszystkich was widzę na pl.soc.polityka, tam dobre miejsce. Może ktoś
>>> dołączy do was?
>>>
>> Napisz coś o swoich daniach z tygodnia :-)
>>
> Wczoraj była focaccia w ortodoksyjnej postaci (placek, pomidory, czosnek,
> przyprawy).
>
> Kapusta, którą kisiłem od ostatniego nowiu ma jedną, ale istotną dla mnie
> wadę.
> Wprawdzie jest jak zwykle przepyszna, ale utraciła jędrność.
> Niestety, prawie jej nie czuć pod zębami.
To znaczy, że za miękka?
> W wielu potrawach nie ma to znaczenia, ale na przykład sałatka z jabłkiem
> wiele traci.
Ja wolę bez jabłka, bo z jabłkiem jest za słodka.
> Pomijając jakość samej kapusty, problemem może być rozpoczęcie ogrzewania
> przez kaloryfery.
> Byłem poza domem, nie mogłem odpowiednio zareagować.
> Bo przypominam, po okresie wczesnej, burzliwej fermentacji, należy
> zapewnić kapuście dość umiarkowaną temperaturę (nie więcej niż powiedzmy
> 22 stopnie C).
>
Dobrze te kaloryfery u Ciebie grzeją. U mnie w bloku i na całym osiedlu
jest automatyka pogodowa. Kaloryfery zaczynają grzać jak na dworze jest
12 stopni C. I tak zakręcam i odkręcam kiedy ja chcę. Co prawda pokrętło
trzeba ustawić na max, czyli na "5". Kaloryfery są i tak ledwo ciepłe.
Parę przystanków dalej u mojego kolegi jak grzeją to są gorące i może
sobie ustawić pokrętło np. na "2". Co administracja to inni ludzie.
Jedni uczciwi, inni okradają ludzi na licznikach itd.
--
animka
|