Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Date: Mon, 16 Oct 2017 20:45:55 +0200
Organization: private
Lines: 61
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <59c15bfc$0$5143$65785112@news.neostrada.pl>
<59e3bbb2$0$5155$65785112@news.neostrada.pl>
<59e4f505$0$15191$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 088156090073.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1508179563 9740 88.156.90.73 (16 Oct 2017 18:46:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Oct 2017 18:46:03 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379061
Ukryj nagłówki
W dniu .10.2017 o 20:05 samya <s...@p...onet.pl> pisze:
> W dniu 15.10.2017 o 21:49, XL pisze:
>> XL <i...@g...pl> wrote:
>>
>>> Czy i w Polsce ceny masła osiagną ten poziom?
>>
>> Niestety są go coraz bliższe.
>>
>>> Jesteście w stanie obyć się bez masła w kuchni?
>>
>> Ja nie. Mało tego, podwyżka ceny spowodowała u mnie wzrost ilości
>> zużywanego w kuchni masła, zamiast jego ograniczenia. Paradoks?
>> Coś gdzieś kiedyś mi się obiło o uszy na temat takiego ekonomicznego
>> (czy
>> może marketingowego) efektu dużych podwyżek cen, ale mnie to wtedy nie
>> zajmowało. Ki diabeł?
>>
>> PS. I nie wliczam w ten wzrost 2 kg masła klarowanego, użytego w jednym
>> tylko tygodniu do zalania rydzów w słoikach ?
>>
>>
>>
> Ponoc jest naukowo dowiedzione, ze w obliczu kryzysu wzrasta popyt na
> artykuly i uslugi "zbedne", wbrew wszelkiej logice. Na towary luksusowe
> zreszta tez, choc w mniejszym stopniu.
> Nie pamietam jak sie to zjawisko fachowo nazywa, a nie mam czasu szukac,
> w kazdym razie na ekonomicznej tez juz o tym ucza.
Efekt (lub paradoks) Veblena.
> PS. z maslem mam dokladnie to samo, w koncu zaczelam je robic sama.
U mnie dokładnie to samo - je się więcej i wykonujemy w domu sami ze
śmietanki.
Weźcie pod uwagę, że masło zostało właśnie "odczarowane" (głównie USA, ale
u nas też).
Już nie jest niezdrowe - teraz na cenzurowanym jest wreszcie margaryna i
tłuszcze utwardzone.
--
Trefniś
|