Data: 2010-10-06 19:10:57
Temat: Re: Menu swojskiej restauracji
Od: "Bożena" <n...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <> wrote in message
news:4cacbd5c$0$22801$65785112@news.neostrada.pl...
|W dniu 2010-10-06 20:10, Bożena pisze:
| > "medea"<x...@p...fm> wrote in message
| > news:4cac41dc$0$21010$65785112@news.neostrada.pl...
| > |W dniu 2010-10-06 10:57, Bożena pisze:
| > |> czarnieje", lepiej zaparzaj starte ziemniaki mlekiem (metoda
litewska,
| > ale
| > |> znana też w innych krajach "ziemniaczanych")
| > |
| > | To mnie zaciekawiło. W jaki sposób zaparzyć starte ziemniaki mlekiem?
| >
| > Ścierasz ziemniaki i odciskasz sok (można użyć sokowirówki), dodajesz
| > skrobię z soku do ziemniaków i zaparzasz goracym mlekiem, a dalej już
| > normalnie.
|
| No właśnie o to zaparzanie pytam - dolewam wrzącego mleka? I co potem?
| Odlewam?
Nic nie trzeba odlewać. Potem normalnie jajko, sól itp. Mleko zastępuje sok,
ktory się odciska wcześniej (nie jest więcej potrzebny), i masz normalne
ciasto na placki. Poza tym nie trzeba tego mleka wiele, mniej więcej tyle,
co soku było.
Bożena.
|