Data: 2017-03-19 20:18:22
Temat: Re: Mlekomat - zakup 16 l mleka?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pszemol <P...@P...com> wrote:
> "Animka" <a...@t...wp.pl> wrote in message
> news:58cb3750$0$15209$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Może najpierw obgadaj sprawę z tym panem co mleko
>>>> do swoich automatów przywozi.
>>>> Myślę, że jemu też by to się opłacało.
>
> A może to jakaś pani a nie pan? ;-)
>
>>>> Tutaj już tak ludzie z tych mlekomatów mleka nie biorą. Ja kupilam raz
>>>> (plus butelka) i okazało się, że wcale nie jest lepsze od Łaciatego.
>>>> Nawet gorsze! W związku z tym mleko kupuję przy okazji i wrazie potrzeby
>>>> w sklepie.
>>>>
>>> Dlaczego gorsze?
>>>
>> Oszukane. Nie prosto od krowy. Pewnie z jakiegoś sklepu.
>
> No bo Łaciate jest prosto od krowy? :-) Wiesz co to jest proces UHT, Animka?
>
>
Nie mówimy o mleku (Łaciatym) UHT, lecz o pasteryzowanym.
Wiesz o tym, że istnieje mleko pasteryzowane? Takiego należy używać do
wyrobu serów. UHT się nie nadaje na sery, ani w ogóle do spożycia.
Kiedy kupowałam mleko od Pani Baby, prosto po udoju, musiałam je
pasteryzować sama. Pasteryzacja 16 l (tyle używam jednorazowo otrzymując 2
sery po 1 kg każdy) mleka w domowych warunkach jest uciążliwa ze wzgl. na
konieczność szybkiego ogrzania (groźba przypalenia w garnku) i następnie
szybkiego wystudzenia, ale i tak wolałam to mleko, bo sery bez porównania
lepsze wychodzą. Ze "sklepowego" pasteryzowanego wygodniej, bo odpada
pasteryzacja. Sery jednak gorsze - chudsze i mniej smaczne, cóż. Jakoś
przebieduję.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche.
|