Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!weretis.net!feeder4.news.weretis.net!zen.ne
t.uk!dedekind.zen.co.uk!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-
spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Nalewka
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <505b6f6f$0$1307$65785112@news.neostrada.pl>
<e...@g...com>
Date: Thu, 20 Sep 2012 23:43:25 +0200
Message-ID: <1vxxyruy0v8xm$.1tv5ltkjcnqpu$.dlg@40tude.net>
Lines: 55
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.252.112
X-Trace: 1348177495 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1306 79.185.252.112:49552
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:348179
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 20 Sep 2012 13:23:22 -0700 (PDT), Stalker napisał(a):
> W dniu czwartek, 20 września 2012 21:33:17 UTC+2 użytkownik G napisał:
>> W tym roku wybieram się w gości na Boże Narodzenie i pomyślałem by
>>
>> zabrać jakiś oryginalny prezent - nalewkę :) Chyba do tego czasu zdąży
>>
>> "dojrzeć"? Tylko prosiłbym o poradę z czego ją zrobić tak by zrobić
>>
>> dobre wrażenie. Nie wiem czy wszystkie owoce się nadają do robienia na
>>
>> nich nalewki.
>
> Pigwa, aronia, malina, porzeczka, wiśnia
>
> Najszybsza i najłatwiejsza będzie z aronii
Boska. Moja od wczoraj się przegryza, wyszło mi całe 6 litrów.
> (ale nie wiem czy liście z wiśni nie opadły) :-)
Moje nie.
>
> 1 kg aronii,
Zamrozić przed użyciem. Warto chociaż dobę potrzymać w stanie zamrożonym.
Znika cierpkość.
> 45-50 listków wiśni,
> zalać to dwoma litrami wody i gotować na małym ogniu przez godzinę,
> ostudzić i przecedzić,
> dodać 1,5 kg cukru i 1,5 łyżki kwasku cytrynowego,
> dodać 1 litr spirytusu i wymieszać...
>
> Stalker, no i na koniec wypić
We wszystkich przepisach jest ten podły kwasek cytrynowy, który tylko psuje
smak nalewki, poza tym jest go tam przynajmniej o połowę za dużo.
Zupełnie jakby żywe cytryny były jakims rarytasem.
Dwie cytryny, pokrojone w plastry, dodane w połowie gotowania i kwasu
dosyć, nie za dużo, nie dominuje, tylko podkresla smak.
I jaki zapach!
Na koniec, do gotowej nalewki, wlane 2 łyżki ekstraktu waniliowego,
własnoręcznie robionego.
Zamiast tego można wrzucić laskę wanilii do słoja z gotową nalewką, która
jeśli tylko ma szansę postać chociaż miesiąc, to się pięknie z wanilią
"przegryzie". Wanilia i cytryny smaku nie zagłuszą, a jedynie wzbogacą, bez
obaw. Polecam.
--
XL
|