Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-03-05 18:49:41
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Pan Pszemol napisał:

>> Mogę uznać, że wyrób zrolowany ze słoniny, podgardla wieprzowego,
>> sadła, czy czegoś jeszcze, tym jest lepszy, im więcej udało się
>> weń ponawkładać tłustości. Taki ma być, a jak ktoś lubi, nic mi
>> do tego. Ale porządna szynka nie ma być obłożona gruba warstwą
>> tłuszczu. Zresztą nigdy tak nie było, najlepsze są te robione ze
>> świni wolnobieżnej, wysportowanej, a nie stacjonarnej chlewikowej.
>
> Ale "najlepsze" w tym kontekście to takie "najlepsze dla Jarka",
> bo takie Ci najlepiej smakują, czy "najlepsze dla wszystkich",
> uniwersalnie najlepsze?

Najlepsze dla Jarka oraz dla klasy abstrakcji, którą on wyznacza.
Jest to dość powszechna opinia, zatem klasa spora. Choć zdaję sobie
sprawę z tego, że nie jedyny to z możliwych pogląd.

> Każda świnia, nawet wysportowana, będzie mieć podskórny tłuszcz
> i to tylko kwestia okrojenia mięsa z tłuszczu lub nie okrojenia
> go - histeria anty tłuszczowa powoduje że ludzie preferują dziś
> suche, chude, niesmaczne mięso

No więc ja jako kilkuletnie dziecko faktycznie wpadałem w histerię
antytłuszczową -- uczciwie przyznaję. Tłumaczę to sobie tym, że wtedy
świnie były nienaturalnie przetuczone, a co za dużo, to niezdrowo.
One zresztą musiały być ciężko chore -- świnia ma wewnętrzne organy
takiej samej wielkości co i człowiek, powinna w całości mniej więcej
tyle samo ważyć. Jeśli waży 150 kilo, to na pewno nie jest wysportowana.

>> A kto twierdził, że "Krakus" lepszy ponad wszystkie szynki świata?
> Nie wiem kto tak twierdził. Z całą pewnością nie ja.
> Chyba nie odczytałeś tak tych moich słów:
>
> > Czasem się skuszę na szynkę z lokalnego targu, od
> > lokalnej wytwórczyni, bo ta szynka smakuje normalnie.

A ja do tych:

Podobnie jest z wędlinami, np. szynką, którą "oszukuje się"
dotatkiem zmiękczaczy, co sprowadza się że jest mniej szynki
w szynce a więcej wody - no ale szynka lepiej wtedy smakuje
i nie jest "sucha" gdy jest tak "oszukana".

> Nie wiem co dla kogo znaczy "normalnie". Jak ktoś się wychował
> na szynce Krakus z puszki z rosołkiem to jemu smakuje normalnie
> inna szynka niż Tobie :-)"

Też się wychowałem na szynce Krakus. Ale nie sprawiło to, że szynkę
"oszukaną" uważam dziś za lepiej smakującą od innych. Wiele mi nie
potrzeba, ma "smakować normalnie", a to oznacza również to, że jest
sucha, choć nie za sucha. I na pewno nie "włóknista" -- chyba że
chodzi o jej anizotropowość, w tym sensie jest i ma być "włóknista".

>> No wiem, ideałem jest rolada, ale może choć wśród szynek wygrywa?
> Nie, rolada też nie jest ideałem. Skąd u Ciebie to ciągłe mianowanie
> kolejnych potraw ideałem? Ja nie o kulinarnych ideałach tu mówię :-)

Ja na ten przykład wyszukuję np. w polskim sklepie jakiejś
rolady gdzie mięso z tłuszczem (słoniną?) zawinięte i pieprzem
oblepione i przyprawami - mniam mniam :-)))

Jeśli ktoś ma tak wyszukane upodobania, to uznałem, że chce zdobyć
coś, co choćby bliskie jest ideałowi.

> Wręcz przeciwnie: mówię o tym że różnym ludziom różne rzeczy
> smakują, że nie ma sensu mówić o uniwersalnych normach i wciskać
> ich wszystkim :-) Ja nikomu skóry kurzej wciskać nie będę - wręcz
> przeciwnie, jak ktoś zdjemie z kurczaka i odłoży na talerz jako odpad
> to chętnie zapytam czy ja mogę to zjeść i zjadam ze smakiem :-)))))

Chyba niektórzy powinni zacząć się w tym momencie obawiać o swoją skórę.

Jarek

--
Uciekaj, myszko, do dziury,
by cię nie złapał kot bury!
bo jak cię złapie kot bury,
to cię obedrze ze skóry!

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.03 FEniks
05.03 FEniks
05.03 Jarosław Sokołowski
05.03 FEniks
05.03 FEniks
05.03 FEniks
05.03 Qrczak
05.03 bbjk
05.03 Ikselka
05.03 Jarosław Sokołowski
05.03 Qrczak
05.03 Ikselka
05.03 Ikselka
05.03 Ikselka
05.03 Qrczak
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6