Data: 2016-03-05 22:01:40
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 05.03.2016 o 21:53, Pszemol pisze:
> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
> news:56db4532$0$703$65785112@news.neostrada.pl...
>> W dniu 05.03.2016 o 20:04, Pszemol pisze:
>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:56db2226$0$657$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Ja też w dzieciństwie lubiłem szynkę konserwową. Część powodów
>>>>>>> mojego
>>>>>>> lubienia pamiętam do dzisiaj -- w takim kwadratowym plasterku
>>>>>>> nie było
>>>>>>> widać, że to kawałek świni. W szynkach tradycyjnych z tamtego
>>>>>>> okresu
>>>>>>> przeszkadzała mi dwucentymetrowa otoczka tłuszczu. Brrr, tego to
>>>>>>> ja nie
>>>>>>> znosiłem! Teraz aż tak tłustych wędlin się nie widuje, pod tym
>>>>>>> względem
>>>>>>> nastąpiła duża poprawa.
>>>>>>
>>>>>> Tak. Cały tłuszcz z otoczki został wprasowany w "szyneczkę".
>>>>>
>>>>> Mniam, mniam - może dlatego taka dobra?
>>>>> I ten mniam, mniam słony rosołek w postaci galaretki!
>>>>
>>>> A w tej galaretce to pewnie i żelatyna znalazła swoje miejsce. ;)
>>>
>>> Może, ale niekoniecznie... przecież wystarczy że długo gotowali
>>> i miała z czego się żelatyna sama zrobić w takim kotle...
>>
>> Ale po co tu dużo filozofować? Wszystko bardzo łatwo sprawdzić w
>> dzisiejszych czasach, bez wychodzenia z domu. I galaretkę, i soję:
>> https://dodomku.pl/produkt/25490/5900244010009/Kraku
s_szynka_konserwowa_puszka.html
>>
>
> No popatrz... taka dobra pewnie przez tą soję w puszcze!
> Trzeba tą spróbować kiedyś:
> https://dodomku.pl/produkt/33271/5900562446146/Sokol
ow_Szynka_konserwowa_Premium.html
>
> Nie ma soi :-
Soję zdaje się akceptujesz, ale nie wiem, jak tę żelatynę przeżyjesz. ;)
Ewa
|