Data: 2016-03-05 22:11:45
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"stefan" <s...@w...pl> wrote in message
news:nbfhqa$npg$1@node2.news.atman.pl...
> W dniu 2016-03-05 o 20:53, Pszemol pisze:
>> "stefan" <s...@w...pl> wrote in message
>> news:nbfckk$sdm$1@node1.news.atman.pl...
>>> W dniu 2016-03-05 o 13:42, Pszemol pisze:
>>>
>>>> Smak to ciekawa rzecz którą chyba ciężko jest oceniać wyrwaną z
>>>> kontekstu.
>>>> Jak generalnie był niedostatek wszystkiego to smakowały nam pomarańcze
>>>> nawet takie zielone, niedojrzałe z Kuby. Teraz bym się takich nie
>>>> dotknął.
>>> A przecież sa odmiany pomarańcz, które choć dojrzałe mają zieloną
>>> (nawet bardzo) skórę. Ot na przykład:
>>> http://tripwow.tripadvisor.com/tripwow/ta-00cb-d2e0-
17ee
>>
>> Śliczne :-) Aczkolwiek tamte były blado-żółte, z ledwie-zielonym
>> kolorkiem przy ogonku...
>
> Takowe regularnie widywałem w kibucach izraelskich :) Zresztą odmian jest
> co niemiara, najsmaczniejsze są te które źle znoszą transport i trzeba je
> konsumować na miejscu (pod różnymi postaciami),
> tak samo z bananami
A no jasne... pamiętam do dziś pierwsze owoce mango
jedzone dojrzałe jeszcze na drzewie w czasie którejś
z wycieczek na Hawaje... Zupełnie inny owoc niż to co
niedojrzałe jedzie w ciężarówce do sklepu przez cały kontynent...
>>> PS. gdy robię w domu karczek długo dojrzewający (mięso załatwiane
>>> prywatnie), to z ok 2kilowego kawałka po 2 miesiącach dojrzewania jest
>>> niecałe 1,5 kilo (o ile uda mi się ocalić przed kochanymi Kolegami i
>>> niektórymi przedstawicielami rodziny).
>>
>> A na czym polega to dojrzewanie? Bo chyba coś Ci wysycha...
> Naturalnie, część wody (szczególnie w pierwszym okresie) odparowuje bądź
> wsiąka w zmienianą codziennie sól, ale po utrwaleniu skorupki z przypraw
> już prawie nie wysycha. Mięsko jest jędrne, elastyczne, sprawia niejakie
> kłopoty przy krajaniu przeźroczystych plasterków - im cieńsze tym lepsze.
Czy to jakaś wersja "kruszenia" dziczyzny w zimie za oknem? :-)
Tylko czemu ta sól? Czy to właśnie w celu odwodnienia dla konserwacji?
> Marzy mi się taka szyneczka rok dojrzewająca, ale to już chyba w innym
> miejscu czasoprzestrzeni...
Nutka zrezygnowania w Twoim głosie...
|